• ΥΓΕΙΑ

    Παγώνη: Η νέα μετάλλαξη είναι πιο επιθετική από την Όμικρον – Δεν χρειάζεται πανικός

    • NewsRoom
    Παγώνη

    Ματίνα Παγώνη


    Αν και η νέα μετάλλαξη που εμφανίστηκε σε ορισμένες χώρες φαίνεται να είναι πιο επιθετική, «δεν χρειάζεται πανικός» επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

    Η κ. Παγώνη μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στην στην εμφάνιση μίας νέας μετάλλαξης, η οποία εντοπίζεται σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο και Γαλλία. Όπως εξήγησε, αν και ακόμα είναι υπό διερεύνηση αυτή η νέα παραλλαγή, θεωρείται συγγενική με την Όμικρον και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά.

    «Δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και την Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα την δούμε, θα την μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα», είπε για τη νέα μετάλλαξη.

    Παράλληλα, επεσήμανε για ακόμα μία φορά την σημασία του εμβολιασμού: «Λέμε “εμβολιαστείτε όλοι” για να ηρεμήσουμε με αυτή την ιστορία. Ξέρουμε ότι υπάρχει ο ιός, ξέρουμε ότι θα τον έχουμε εδώ, θα τον αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε φοβισμένοι κάθε μέρα και να πανικοβαλλόμαστε».

    Η κ. Παγώνη δήλωσε πως διαφωνεί με την απόφαση σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση ακόμα και την 6η μέρα να δουλέψει, και τόνισε πως η ΕΙΝΑΠ έχει εκφράσει πως είναι κάθετη σε αυτή την απόφαση.

    Άνοιξε η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση

    Από χθες, Πέμπτη, έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τέταρτη δόση εμβολιασμού για τους ανοσοκατεσταλμένους.

    Η κ. Παγώνη υπογράμμισε πως για τη συγκεκριμένη κατηγορία τα αντισώματα μειώνονται γρήγορα και θα πρέπει να εμβολιαστούν και να προστατευτούν.

    «Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η τρίτη δόση θα δώσει ασφάλεια και στην Όμικρον και στην νέα μετάλλαξη. Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος γιατί πρέπει να εμβολιαστεί», είπε.

    «Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν τα νοσήματα αυτά έχουν και τις θεραπείες τους. Σκεφτείτε τους ανθρώπους αυτούς, έχουμε την Όμικρον και την Δέλτα, οι άνθρωποι βρίσκονται σε πανικό», κατέληξε.

    Πρασσάς: Ας μην δημιουργείται πανικός για την υποπαραλλαγή της Όμικρον

    Να μη δημιουργηθεί πανικός και φόβος για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που προβληματίζει τους επιστήμονες συνέστησε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.

    Ο κ. Πρασσάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει. Παράλληλα, τόνισε πως «δεν είναι ώρα για χαλάρωση» καθώς ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός έως και τον Φεβρουάριο.

    Εξήγησε ότι με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

    «Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε ο κ. Πρασσάς.

    Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον γιατί πλέον η δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές.

    «Ακόμα και με την Όμικρον οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Πρασσάς.

    Χαρακτήρισε την Όμικρον «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Όμικρον στον μισό χρόνο, περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Το εμβόλιο που προστατεύει καλύτερα από την Όμικρον

    Διευκρινίσεις στην τροπολογία για την ειδική άδεια νόσησης: Η 4η ημέρα θα πληρώνεται 100% όπως ισχύει



    ΣΧΟΛΙΑ