• ΥΓΕΙΑ

    Μανώλης Δερμιτζάκης: «Έως 15.000 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι» (video)

    • NewsRoom

    Μανώλης Δερμιτζάκης


    Καλό νέο χαρακτηρίζει ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, το γεγονός πως υπάρχει μια σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα από 150 έως 250 την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση, αλλά σταθερή μετάδοση, ανέφερε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης, «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους». Όπως μάλιστα υπολόγισε, «έως 15.000 κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι».

    Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, τα πρώτα μέτρα όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους φαίνεται πως άφησαν αποτύπωμα με την μείωση των κρουσμάτων.

    Ο κ. Δερμιτζάκης  κατήγγειλε του συνωμοσιολόγους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού. Μάλιστα εκτίμησε πως αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown.

    Ο καθηγητής ανέφερε πως κάποιος που έρχεται από ταξίδι θα πρέπει τις πρώτες μέρες να είναι πολύ προσεχτικός πχ με κάποια σχετική απομόνωση για κάποιες μέρες. Τονίζει δε πως το σημαντικό είναι να χτιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο συμπεριφοράς το οποίο να μας κρατήσει μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα

    Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία με τα κρούσματα, «αρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60».

    Σχετικά με το αν ο κορωνοιος θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε κάτι πιο δυνατό ο ίδιος απάντησε πως «θεωρητικά μπορεί».



    ΣΧΟΛΙΑ