• ΥΓΕΙΑ

    Νέα μέτρα: Διασκέδαση και εστίαση έως τις 12 – Έως 50% το ποσοστό τηλεργασίας

    • NewsRoom
    Live: Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον Θάνο Πλεύρη

    Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης


    Τα νέα μέτρα θα ισχύουν από 3 Ιανουαρίου έως 16 Ιανουαρίου με πιθανότητα επέκτασης.

    Στην εξειδίκευση επιπλέον μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε σήμερα, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

    Θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου έως και 16 Ιανουαρίου με προοπτική επέκτασης αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν.

    Ο κ. Πλεύρης ξεκίνησε λέγοντας πως η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται σε έξαρση και κυρίως στην Αττική.

    Όπως τόνισε μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον και πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες και έκανε έκκληση τήρησης των μέτρων και αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

    Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους νεότερους, να αποφύγουν επαφές με γονείς, παππούδες και γιαγιάδες εν όψει της Πρωτοχρονιάς, εφόσον έχουν βγει να διασκεδάσουν. Είναι απαραίτητο να υποβληθούν σε τεστ εφόσον συναντήσουν συγγενείς άνω των 60 ετών, ενώ καλύτερα να αποφύγουν συναναστροφές με όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.

    Τα μέτρα που θα ισχύουν από 3/1 έως 16/1 με δυνατότητα επέκτασης εάν είναι απαραίτητο:

    • Μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ95/FFP2 ή διπλή μάσκα τόσο στα ΜΜΜ όσο και στα σούπερ μάρκετ, αλλά και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Επίσης, σύσταση να χρησιμοποιείται ενισχυμένη μάσκα γενικά όπου υπάρχει συνωστισμός.
    • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης απαγορεύονται οι όρθιοι, θα υπάρχουν μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και όριο τα 6 άτομα ανά τραπέζι.
    • Στα γήπεδα οι θεατές θα καλύπτουν σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
    • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με τεστ PCR 48 ωρών. Περιορισμός στο επισκεπτήριο και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και στην είσοδο ιατρικών επισκεπτών.
    • Τηλεργασία θα εφαρμοστεί τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όσο και ιδιωτικές εταιρείες σε ποσοστό 50%, ενώ θα υπάρξει και κυλιόμενο ωράριο, που θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων σε κάθε υπηρεσία.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο μαύρο ρεκόρ με 9.284 κρούσματα – 66 θάνατοι και 629 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

    Παγώνη για Όμικρον: Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας



    ΣΧΟΛΙΑ