• ΥΓΕΙΑ

    Θεμιστοκλέους: Άνοιξαν 120.000 νέα ραντεβού για παιδιά 5-11 ετών

    • NewsRoom

    Μαρία Θεοδωρίδου


    Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα πραγματοποίησαν η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

    «Οι γιορτινές ημέρες περνούν υπό τη σκιά της παραλλαγής Όμικρον και τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού», είπε αρχικά

    «Ο κίνδυνος εισαγωγής είναι μικρότερος μεν σε σύγκριση με την Δέλτα, η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά 40% μικρότερη, τα δεδομένα θνησιμότητας ακόμη θέλουν τεκμηρίωση και ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι πολύ μεγαλύτερος και φαίνεται ότι υποεκτιμάται», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

    Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου φαίνεται ότι η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας.

    Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε έμφαση στα δεδομένα μελετών για τη διαφυγή του ιού από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιαζόμενο ή από τον νοσούντα. Η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων είναι στο μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η πρωτείνη ακίδα της Όμικρον.

    Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση το κύριο όπλο κατά της παραλλαγής Όμικρον

    Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις ο ορός ατόμων που είχαν νοσήσει ή είχαν εμβολιαστεί ακόμα και με την ενισχυτική δόση δείχνει μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα, ωστόσο σε μία μελέτη -από τις πολλές που έχουν δημοσιευθεί- γράφεται το σχόλιο ότι παρά την μείωση της εξουδετερωτικής ικανότητας η τρίτη δόση εξακολουθεί να είναι ο παράγων με τον οποίο αντιμετωπίζεται επιτυχώς η λοίμωξη, τόνισε.

    Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη. Μέχρι σήμερα, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, δεν προτείνεται τροποποίηση των εμβολίων σε σχέση με την μετάλλαξη “Όμικρον” και φαίνεται ότι μελλοντικά τα εμβόλια θα εφαρμόζονται όπως και αυτά της γρίπης.

    Αναφέρθηκε επίσης στις ανισότητες που ανέδειξε η πανδημία. Το 75% των κατοίκων των εύπορων κοινωνιών έχουν πάρει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, οι χαμηλού προς μέσου εισοδήματος έχουν πάρει σε ποσοστό 45% και μόνο 7% έχει εμβολιαστεί σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες τα εμβόλια να φτάσουν σε χώρες που τα έχουν ανάγκη, εξίσου σημαντικό είναι, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, να γίνουν και στα άτομα που τα έχουν ανάγκη.

    Διεθνώς το 2021 θεωρείται το έτος θαυμαστής πορείας και εξέλιξης του τομέα των εμβολίων, σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Άρχισε με τα εμβόλια κατά της covid και σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά της covid που έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από έναν εθνικό φορέα αξιολόγησης και άλλα 200 είναι υπό ανάπτυξη. Νέες θεραπείες έχουν αναπτυχθεί για τη βελτίωση της νόσου, ενώ έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία προγράμματα μαζικού εμβολιασμού σε πάρα πολλές χώρες, σώζοντας μισό εκατομμύριο ζωές σε λιγότερο από ένα χρόνο προσέθεσε.

    Θεμιστοκλέους: 120.000 ραντεβού για παιδιά 5-11 ετών

    Επετειακή ήταν η σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς πέρασε ένας χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών. Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε μία ανασκόπηση της πορείας του προγράμματος «Ελευθερία».

    «Κλείνουμε σήμερα ένα χρόνο από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ ανέφερε ότι έως σήμερα έχουν γίνει 17.060.000 εμβολιασμοί, 7 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει εμβολιασμοί (66%) και 75,6% επί των δικαιούχων έχουν κάνει την τρίτη δόση.

    Επιπλέον, ανέφερε πως η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση δόσεων εμβολίου για παιδιά στις 03 Ιανουαρίου 2022 και ανακοίνωσε πως το απόγευμα της Δευτέρας άνοιξαν 120.000 ραντεβού για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, όπως ενημέρωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

    «Ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέσο να νικήσουμε την πανδημία», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους τονίζοντας πως 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους εάν δεν είχαν εμβολιαστεί.

    Δείτε την ενημέρωση:

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα μέτρα: Διασκέδαση και εστίαση έως τις 12 – Έως 50% το ποσοστό τηλεργασίας

    Νέο μαύρο ρεκόρ με 9.284 κρούσματα – 66 θάνατοι και 629 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή



    ΣΧΟΛΙΑ