• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Μονόδρομος η λήψη νέων μέτρων – Σήμερα η οριστικοποίηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων


    Μονόδρομο αποτελεί πλέον η λήψη νέων μέτρων για την αναχαίτηση της επικίνδυνης πορείας που διαγράφει η επιδημία κορονοϊού στη χώρα, ακολουθώντας τις τάσεις της Ευρώπης.

    Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, Τετάρτη, να καταγράφουν νέο ρεκόρ, φτάνοντας στα 1547, εκ των οποίων τα 419 στην Αττική, τα 384 στη Θεσσαλονίκη, τα 61 στη Λάρισα και τα 57 στην Περιφερειακή Ενότητα της Ροδόπης. Επίσης, ανακοινώθηκαν 10 ακόμη θάνατοι, σπάζοντας το φράγμα των 600, ενώ αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε όσον αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών (108).

    Σε συνέχεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με εκ νέου τηλεδιάσκεψη αναμένεται σήμερα Πέμπτη (29/10) να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, τα οποία θα κατατεθούν ως εισήγηση στον Πρωθυπουργό.

    Τα πιθανά μέτρα αφορούν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές καθώς και στον περαιτέρω περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων διασκέδασης.

    Πιθανή είναι η αναβίβαση της Θεσσαλονίκης, από το επίπεδο κινδύνου 3 (πορτοκαλί) στο επίπεδο 4 (κόκκινο), αλλά και των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας και της Ροδόπης.

    Το ενδεχόμενο περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ όμορων περιοχών από και προς αυτές που βρίσκονται στο πορτοκαλί, μέτρο το οποίο μέχρι στιγμής ισχύει μόνο για το κόκκινο, είναι επίσης πιθανό.

    Άλλα μέτρα που ενδέχεται να ανακοινωθούν,  αφορούν στην καθολική χρήση μάσκας ακόμα σε όλα τα επίπεδα κινδύνου, στην ένταση της μουσικής και τις αποστάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και στις αποστάσεις κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται ακόμα και η αυστηροποίηση των μέτρων σε επίπεδο Επικράτειας.

    Παρότι το γενικευμένο lockdown δεν φαίνεται να προτείνεται επί του παρόντος, οι δυσμενείς εξελίξεις έχουν θέσει το μέτρο στο τραπέζι των συζητήσεων, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για προετοιμασία της χώρας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα στις 6 το πρωί σε επίπεδο συναγερμού 4 (κόκκινο) πέρασαν οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Σερρών. Ειδικά όσον αφορά στις Σέρρες, παρά την πρόθεση της πολιτείας να περιμένει τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ την προηγούμενη Παρασκευή, προχώρησε στην απόφαση αυτή λαμβάνοντας υπόψη τη συρροή σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, τα  διάσπαρτα κρούσματα και τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, που καταδεικνύουν μεγάλη μετακίνηση των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους, εντός και εκτός της Περιφερειακής Ενότητας.

    Επίσης, επίπεδο  ανέβηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το κίτρινο, πέρασαν στο πορτοκαλί. Λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, η Αμοργός, κατέβηκε από το κίτρινο στο πράσινο, ενώ η Δράμα ανέβηκε από το πράσινο στο κίτρινο.

    Τα μέτρα αποδίδουν όταν τηρούνται

    Επιστήμονες και κυβερνητικοί διαμηνύουν πως η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι τα μέτρα όπου τηρούνται αποδίδουν, προτάσσοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 13 Περιφερειακές Ενότητες που κατέβηκαν επίπεδο συναγερμού τη Δευτέρα και από το πορτοκαλί πήγαν στο κίτρινο ή ακόμα και στο πράσινο.

    Η Πολιτική Προστασία διαβεβαιώνει ότι συνεχίζονται και γίνονται ακόμα πιο εντατικοί οι έλεγχοι για την τήρησή τους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία η πλειονότητα των επιχειρηματιών συμμορφώνεται με αυτά. Εντούτοις, εντοπίστηκαν και κάποιες λίγες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα μαγαζιά που έκλειναν εικονικά, χωρίς να τηρούν τον περιορισμό του ωραρίου.

    “Είμαστε αμείλικτοι στην κατεύθυνση των ελέγχων που πλέον γίνονται σαρωτικοί, με ειδικά μικτά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς. Και καλούμε και αυτούς τους λίγους ασυνείδητους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με την Δημόσια Υγεία, να συνειδητοποιήσουν τις απαράδεκτες, σχεδόν εγκληματικές ευθύνες που έχουν όταν ακολουθούν τακτικές και συμπεριφορές, όπως αυτές των προηγούμενων ημερών σε Πειραιά, σε Περιστέρι, στη λεωφόρο Λιοσίων. Απευθύνουμε ισχυρή προειδοποίηση ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές”, έχει δηλώσει σχετικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

    Σήμερα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος θα συναντηθεί, στις 12 το μεσημέρι, με τον  Δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid του ΕΟΔΥ που λειτουργεί στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Βίλα Αλλατίνι).

    Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), θα πραγματοποιήσουν δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στη Νέα Παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.



    ΣΧΟΛΙΑ