• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Και οι millennials κινδυνεύουν-Τι δείχνει αμερικανική έκθεση


    Νέα στοιχεία  του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) καταδεικνύουν ότι σχεδόν το 40% των ασθενών που νόσησαν αρκετά σοβαρά για να νοσηλευτούν ήταν ηλικίας 20 έως 54 ετών.

    Τα στοιχεία προκύπτουν από έκθεση του CDC, η οποία βασίστηκε σε περίπου 2.500 από τις πρώτες καταγεγραμμένες περιπτώσεις COVID-19 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, όλες οι ηλικίες και όχι μόνο οι ηλικιωμένοι μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά από το νέο κορονοϊό, ωστόσο, ο κίνδυνος θανάτου είναι σημαντικά υψηλότερος στους ηλικιωμένους.

    Από την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι – όπως και σε άλλες χώρες – οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς είχαν τη μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου. Ωστόσο, από τους 508 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, το 38% ήταν πολύ νεότεροι – μεταξύ 20 και 54 ετών και σχεδόν οι μισοί από τους 121 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν ενήλικες κάτω των 65 ετών.

    Παρόμοιες αναφορές νέων ενηλίκων που χρειάστηκαν νοσηλεία και εντατική φροντίδα, υπάρχουν και από την Ιταλία και τη Γαλλία.

    Όπως δείχνει η έκθεση του CDC, το 20 % των νοσηλευόμενων ασθενών και το 12 % των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ ήταν μεταξύ 20 και 44 ετών, δηλαδή η γενιά των millennials.

    Εντούτοις, δεν περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το εάν ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας είχαν υποκείμενους παράγοντες κινδύνου, όπως χρόνια ασθένεια ή ανοσοκαταστολή.

    Η ηλικιακή ομάδα, 19 ετών και κάτω, αντιπροσώπευε λιγότερο από το 1 %  των νοσηλειών, ενώ κανένα άτομο δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ και κανένα δεν έχασε τη ζωή του.

    Η θνητότητα ήταν υψηλότερη σε άτομα ηλικίας από 85 ετών και άνω (10% – 27%), ακολουθούσε η ηλικιακή ομάδα 65-84 ετών (3% – 11%), στη συνέχεια τα άτομα ηλικίας 55-64 ετών ( 1% – 3%) και τέλος το ηλικιακό γκρουπ των 20-54 ετών (<1% ). Σημειώνεται ότι κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε μεταξύ ατόμων ηλικίας 19 ετών και κάτω.

    Οι συντάκτες σημειώνουν ότι αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η σοβαρή νόσος που οδηγεί σε νοσηλεία, συμπεριλαμβανομένων της εισαγωγής σε ΜΕΘ και του θανάτου, μπορεί να συμβεί σε ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας με Covid-19, τονίζοντας ωστόσο,  ότι αυτή έκθεση αποτελεί μόνο μια πρώιμη εικόνα της κρίσης.

    Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus, απεύθυνε το δικό του μήνυμα προς τους νέους: «Παρόλο που οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι, δεν σημαίνει ότι εσείς είστε άτρωτοι. Αυτός ο ιός θα μπορούσε να σας στείλει στο νοσοκομείο για εβδομάδες ή ακόμη και να σας σκοτώσει».

    Η εικόνα στην Ελλάδα

    Κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, την Τρίτη (24/3/2020), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας-λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι ο ιός «δεν σέβεται καμία ηλικία» και παρότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν περισσότερο, μπορεί να υπάρχουν σοβαρά κρούσματα και σε νέους ανθρώπους.

    Στο πλαίσιο αυτό, συνέστησε στους ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία και κυρίως στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, να βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με το γιατρό τους, κατά τη διάρκεια του αυτοπεριορισμού τους, έτσι ώστε εάν παρουσιαστεί επιδείνωση να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια.

    Όπως ανακοίνωσε, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι 743. Από αυτά, 134 άτομα νοσηλεύονται, εκ των οποίων, 45 σε μονάδα διασωληνωμένα. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υποκείμενο νόσημα. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί συνολικά 20 θάνατοι, με τη μέση ηλικία των θανόντων να είναι τα 75 έτη.

    Νωρίτερα, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, είχε δηλώσει στο ΑΠΕ σχετικά με τις νοσηλείες στα νοσοκομεία αναφοράς:

    «Νοσηλεύουμε και σαραντάρηδες και πενηντάρηδες. Κάποιοι έχουν παράγοντες κινδύνου, κάποιοι είναι απολύτως υγιείς ή ακόμα και αθλητές. Σίγουρα, η κατάσταση του ανοσοποιητικού έχει σημασία και υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, αλλά νομίζω κανείς δεν είναι άτρωτος».

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ