• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Επίταξη ιδιωτικών κλινικών στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας

    • NewsRoom


    Σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών προβλέπεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, εάν και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση για το θέμα του κορονοϊού την Κυριακή (29/3/2020).

    «Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) προβλέπεται η επίταξη ακόμη και ιδιωτικών μονάδων υγείας. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε εντάξει στο σχεδιασμό μας, το έχουμε προγραμματίσει και εάν χρειαστεί θα το κάνουμε σε επόμενη φάση της νόσου”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας.

    Παράλληλα, τόνισε ότι στο δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 3.100 κλίνες για τη νοσηλεία ήπιων και μέτριων περιστατικών με κορονοϊό και είναι διαθέσιμες 215 μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

    «Σε αυτή τη φάση το σύστημα έχει επάρκεια κλινών (απλών και ΜΕΘ), είναι στον προγραμματισμό μας και εφόσον χρειαστεί θα επιταχθούν και οι ιδιωτικές κλινικές», υπογράμμισε ο κος Κοντοζαμάνης.

    «Για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης κορωνοϊού, δύναται να διατάσσεται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, η αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο», αναφέρει η σχετική ΠΝΠ.

    Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, στο σχεδιασμό εντάσσονται και οι ιδιώτες γιατροί (πνευμονολόγοι, παθολόγοι αλλά και άλλες ειδικότητες, όπως γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι, παιδίατροι), οι οποίοι θα μπορούν να επισκέπτονται τους ασθενείς κατ’ οίκον, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης στο σπίτι .

     



    ΣΧΟΛΙΑ