• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Από 8 έως 10 χιλιάδες τα κρούσματα στη χώρα – Πώς εξελίσσεται η επιδημία

    κορονοϊός


    Περίπου 8.000 – 10.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το νέο κορονοϊό στην Ελλάδα, βάσει των μαθηματικών μοντέλων του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), όπως ανακοίνωσε στην τακτική ενημέρωση της Δευτέρας (23/3/2020), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των μέτρων ελέγχου που επιβλήθηκαν από την Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι χωρίς αυτά ο αριθμός των περιπτώσεων θα συνέχιζε να αυξάνεται δραστικά, έως ότου μολυνόταν περισσότερο από το 50% του πληθυσμού.

    “Σχετικά με την επιτήρηση και τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, παραμένουμε στις εκτιμήσεις των μαθηματικών μας προβλέψεων, οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς.

    Τα στοιχεία μας, δείχνουν πως περίπου 8.000 με 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί στη χώρα. Πάντα οι μαθηματικές εκτιμήσεις έχουν μια αβεβαιότητα, αλλά και δείχνουν πόσο κοντά μας μπορεί να είναι  ο ιός”, ανέφερε ο κος Τσιόδρας.

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα και καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 695. Από αυτούς τους ασθενείς οι 114 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 35 είναι διασωληνωμένοι, ενώ 17 άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους.

    Το κέρδος χρόνου

    Στόχος των υγειονομικών Αρχών είναι, διατηρώντας τη διασπορά του ιού σε μια ελεγχόμενη κλίμακα, να κερδίσουν περισσότερο χρόνο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, έως ότου διατεθούν αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλιο και καλυτερεύσει ο καιρός, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να μειωθεί η δραστηριότητα  του ιού.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, αναμένεται να είναι ανάλογη της –«τιτάνιας» όπως χαρακτηριστικά είπε- προσπάθειας που γίνεται προκειμένου να περιοριστεί η νόσος.

    «Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε εντός των προβλέψεων και να μην περάσουμε πιο δύσκολες καταστάσεις. Ο αγώνας όλων μας συνεχίζεται, είναι η μάχη των πολλών», σημείωσε ο κος Τσιόδρας.

    Ενθαρρυντική η πορεία της καμπύλης

    Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας στοχεύει στο να μην κορυφωθεί η επιδημία, αλλά να παραμένει η καμπύλη διασποράς της νόσου όσο το δυνατόν πιο επίπεδη κατά την αύξησή της, σε ένα χρονικό ορίζοντα 6 – 8 εβδομάδων.

    «Τα μαθηματικά μοντέλα χαρακτηρίζονται από καμπύλες, οι οποίες δείχνουν πώς μπορεί να αυξηθεί η νόσος, με βάση επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της. Με βάση, λοιπόν, τα νούμερα αυτά, φτιάχνουμε μια καμπύλη, η οποία προβλέπει ένα εύρος μολυσμένων από τον ιό στην πατρίδα και ένα εύρος των κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που απαιτούνται για αυτούς τους ανθρώπους», εξήγησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι η αναλογία αυτή παραμένει εντός της καμπύλης και δεν παρουσιάζει αύξηση.

    «Αγοράσαμε χρόνο με τα έγκαιρα μέτρα για να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας», σημείωσε.

    Έλεγχοι και πρόστιμα

    Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

    «Η πλειονότητα των πολιτών αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες.

    Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα και ο έλεγχός τους, όσο πιο αυστηρά είναι, τόσο λιγότερο θα κρατήσουν», τόνισε ο κος Χαρδαλιάς.

    Σχετικά με τους ελέγχους των πολιτών που έχουν τεθεί σε καραντίνα, ανακοίνωσε ότι η έρευνα χθες, Δευτέρα (23/3/2020), επεκτάθηκε και σε πολίτες ασυμπτωματικούς που είχαν χαρακτηριστεί θετικοί. Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκαν 34 έλεγχοι και βρέθηκαν όλοι στα σπίτια τους.

    Αντίθετα, στον έλεγχο πολιτών χαρακτηρισμένων ως «στενών επαφών» που βρίσκονται σε απομόνωση, σε σύνολο 176 ελέγχων, 4 βρέθηκαν εκτός του σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 5.000 ευρώ, ενώ ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις.

    Σημειώνεται, ότι τα χρήματα από τα πρόστιμα, θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Όπως ανέφερε ο κος Χαρδαλιάς, στο ζήτημα του κορονοϊού δεν υπάρχει γενικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών. Υπάρχουν ειδικά σχέδια ανά σενάριο που βασίζονται σε συγκεκριμένες επιστημονικές, και όχι μόνο, αναλύσεις.

    «Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, για όλες τις φάσεις αντιμετώπισης της εξέλιξης της πανδημίας», δήλωσε ο υφυπουργός.

    Από τις καλύτερες στην Ευρώπη οι «επιδόσεις» της Ελλάδας

    Ερευνητές από τη Γερμανία δημοσίευσαν μία μελέτη που μοντελοποιεί την εξέλιξη της νόσου Covid-19. Το δικό τους μοντέλο πρόβλεψης συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καραντίνα των συμπτωματικών μολυσμένων ατόμων και την απομόνωση σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ανάλογα με τα εφαρμοσμένα μέτρα φυσικής απόστασης κ.α.

    6-ήμερες προβλέψεις των περιπτώσεων COVID-19, ανά χώρα και κατά ημερομηνία. Οι ανοικτές κουκίδες δείχνουν τον αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων με την πάροδο του χρόνου. Οι γκρίζες και κόκκινες σκιασμένες περιοχές αντιπροσωπεύουν τα διαστήματα εμπιστοσύνης 98% και 68%, αντίστοιχα.

     

    «Το μοντέλο αυτό μας δείχνει πως ο ρυθμός κλιμάκωσης που παρατηρείται σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις χωρών, είναι άμεσο αποτέλεσμα αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνίας και / ή συστηματικών συμπεριφορικών αλλαγών, που κατάφεραν να επηρεάσουν ένα σημαντικό κλάσμα του ευαίσθητου πληθυσμού. Στα δύο γραφήματα βλέπουμε επίσης, πως αποτυπώνει το μοντέλο την κατάσταση στην Ισπανία και στην Ελλάδα.

    Για την ώρα, στην Ελλάδα έχουμε μια εικόνα ελεγχόμενης διασποράς και ήπιου επιπλέον φόρτου του συστήματος υγείας. Και τα στοιχεία δείχνουν πως πάμε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες με βάση τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ», αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

    Μάλιστα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, τη Δευτέρα, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 2-3 χώρες που φαίνεται πως θα πάει καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, κάτι που ο καθηγητής απέδωσε στην έγκαιρη λήψη μέτρων.

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ