• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Προσλήψεις και έξτρα μέτρα αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας

    • Έφη Τσιβίκα


    Έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) με θέμα την θωράκιση και την προετοιμασία της χώρας για τον νέο κορονοϊό της Κίνας, συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

    Κατά τη διάρκειά της, αποφασίστηκε η σύσταση Διατομεακής Επιτροπής για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων (ΕΟΔΥ-ΥΠΕ-ΕΚΑΒ), σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων.

    Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κος Κικίλιας, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε προσλήψεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να ενισχυθούν τα εργαστήρια και τα νοσοκομεία με γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες, η task force καθώς και οι πύλες εισόδου της χώρας.

    Ο κος Κικίλιας συνέστησε στους πολίτες να δίνουν βάση στις ανακοινώσεις των ειδικών επιστημόνων (καθηγητών Πανεπιστημίου, ειδικών λοιμωξιολόγων) που αφορούν  στους κανόνες υγιεινής, στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η επικοινωνία με τον γιατρό, με τα νοσοκομεία της χώρας και τα νοσοκομεία αναφοράς καθώς και με τον ΕΟΔΥ.

    Επικαιροποίηση σχεδίου δράσεως

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο επικοινωνίας για τα θέματα που αφορούν στο νέο κορονοϊό, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν αποκλείεται να υπάρξει κρούσμα και στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής, έχουν ελεγχθεί 28 ψευτο-ύποπτα περιστατικά και ένα αληθινά ύποπτο, εντούτοις κανένα δεν είχε τη νόσο.

    “Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Δεν έχει έρθει ο ιός ακόμα στη χώρα μας. Η πιθανότητα υπάρχει και ανάλογα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, υπάρχει επαγρύπνηση και είναι ήδη πάρα πολύ αυξημένη”, τόνισε ο κος Τσιόδρας, επισημαίνοντας τη σημασία της επαγρύπνησης, της έγκαιρης αναγνώρισης, του εργαστηριακού ελέγχου και της απομόνωσης ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος.

    “Ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα δουλεύει σε αυτό το θέμα, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας”, διαβεβαίωσε ο καθηγητής.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης κατά του ιού, σημειώνοντας ότι λαμβάνονται πλέον πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου της χώρας,

    Εντούτοις, διευκρίνισε ότι ένα περιστατικό που έχει χρόνο επώασης 10 – 14 μέρες, μπορεί να “ξεφύγει” από την πύλη εισόδου της χώρας και εκεί είναι αναγκαία η επικοινωνία με το γιατρό.

    Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: “Προτείνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανησυχία για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, να περιοριστούν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό.

    Οι γιατροί όλης της χώρας έχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να διαχειριστούν μία τέτοια περίπτωση και προσπάθεια όλων είναι να μην εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας ή να μην εμφανιστούν και καθόλου προβλήματα”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ