• ΥΓΕΙΑ

    Κοροναϊός: Μεγάλη έξαρση στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες


    Σημαντική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων λοίμωξης από κοροναϊό (COVID-19) αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα, όπως δήλωσε την Πέμπτη (5/03/2020) ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

    Βάσει μαθηματικών μοντέλων που έχουν αναπτύξει εξειδικευμένοι επιστήμονες και με την ελπίδα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας προς το τέλος της άνοιξης θα συμβάλει στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, υπολογίζεται ότι ο κοροναϊός θα  προσβάλει συνολικά έως και το 10-15% του πληθυσμού της χώρας. Εντούτοις, η διασπορά ενδέχεται να είναι και μικρότερη κατά την τρέχουσα περίοδο και να αυξηθεί περαιτέρω τον επόμενο χειμώνα, εποχή κατά την οποία ευνοείται η μετάδοση τέτοιου είδους ιών.

    Αυτή τη στιγμή, η ελληνική επικράτεια βρίσκεται στην πρώτη από τις πέντε κλιμακούμενες επιδημικές φάσεις που έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και αφορούν στη στρατηγική αντιμετώπισης του ιού (μέτρα που λαμβάνονται). Ωστόσο, στο επόμενο διάστημα αναμένεται σταδιακά να εισέρχονται περιοχές της στη φάση 2, όπως έχει ήδη συμβεί με την περιοχή της Αμαλιάδας.

    Οι αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι η χώρα λαμβάνει όλα τα μέτρα που προβλέπουν Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ECDC, εντούτοις, όπως επεσήμανε ο κος Τσιόδρας η διασπορά του ιού είναι αναπόφευκτη, καθότι προκαλεί ήπια ή και καθόλου συμπτωματολογία.

    Όλες οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στον περιορισμό της εξάπλωσής του και την προστασία των ευπαθών ομάδων που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς και στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο σύστημα υγείας και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

    «Θεωρώ ότι αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε το κύριο μήνυμα: Ότι η προσπάθειά μας αυτή τη στιγμή είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση ενός ιού με απλά μέτρα. Ενός ιού που δεν είναι επικίνδυνος, ενός ιού που συμπεριφέρεται σαν γρίπη. Όχι γιατί θα πεθάνουμε, όχι γιατί θα νοσήσουμε σοβαρά, αλλά γιατί θα κινδυνεύσουν κάποιοι αγαπημένοι δικοί μας από αυτόν», σημείωσε ο καθηγητής.

    Σε επιφυλακή το σύστημα υγείας

    Όπως ανέφερε ο κος Τσιόδρας, το σύστημα υγείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν αυξημένο αριθμό ασθενών, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο και με τη γρίπη. Οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζουν το νέο ιό, ενώ παράλληλα παραμένουν σε επαγρύπνηση για αναγνώριση πιθανών περιπτώσεων της νόσου, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

    Παράλληλα έχει γίνει συγκεκριμένος προγραμματισμός, σχετικά με την εξασφάλιση των απαιτούμενων ιατρικών υλικών για την επόμενη φάση, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί. Ο προγραμματισμός αυτός αφορά στην αποθεματοποίηση υλικών για μέτρα ατομικής προστασίας αλλά και  φαρμάκων για το νέο ιό.

    Ειδικά όσον αφορά στον τομέα της θεραπείας, έχουν προβλεφθεί ειδικά κοκτέιλ φαρμάκων τα οποία χορηγούνται ήδη στους ασθενείς που νοσούν στην Αχαΐα. Μάλιστα, την Τετάρτη συναντήθηκε ειδική Επιτροπή στο υπουργείο Υγείας, υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, η οποία αποφάσισε για τα θεραπευτικά σχήματα που θα χορηγούνται στους ασθενείς με πιο σοβαρή νόσο.

    Ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι το σύστημα υγείας ενισχύεται κατά το δυνατόν περισσότερο, επισημαίνοντας ότι έχουν ενισχυθεί ειδικές μονάδες της υπηρεσίας υγείας που θα ασχοληθούν με τέτοιες περιπτώσεις, όπως έχει γίνει πρόβλεψη και για κλίνες εντατικής θεραπείας.

    Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές αρχές ήδη προσανατολίζονται στη νοσηλεία των περισσότερων από τα ήπια περιστατικά κατ’ οίκον, όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες που έχουν εισέλθει στη φάση 2.

    Αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης 

    Ο χάρτης των «υψηλού κινδύνου» χωρών αλλάζει καθημερινά και αναμένονται περισσότερες περιπτώσεις εισροής της νόσου στην Ελλάδα από χώρες οι οποίες δεν αναφέρονται στη σχετική “λίστα”.

    «Από κάποια στιγμή και μετά θα το χειριζόμαστε σαν μια περίπτωση. Γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στο θέμα των χωρών και περισσότερο ευαίσθητοι στα θέματα ατομικής προστασίας της υγείας μας και προφύλαξης των διπλανών μας με τα μέτρα υγιεινής και της απομόνωσης στο σπίτι μας. Πλησιάζουμε σε αυτήν την κατάσταση. Είμαστε πάρα πολύ κοντά. Ήδη το κάνουμε στις περιοχές της Αμαλιάδας», τόνισε ο κος Τσιόδρας.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι τα μέτρα για τα ταξίδια έχουν πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις ευπαθείς ομάδες

    «Οι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες οι οποίες έχουν κρούσματα, σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη διάδοση στον πληθυσμό και αυτές οι χώρες όπως βλέπετε όλο και αυξάνονται», σημείωσε.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι επειδή ο ιός αυτός περνάει τα σύνορα και μεταδίδεται από ήπιες, ασυμπτωματικές μορφές της νόσου, δεν έχει μεγάλη σημασία από ποια χώρα προήλθε ένα κρούσμα και σε ποια περιοχή πήγε. Αυτό που έχει σημασία είναι η αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων: Απομόνωση στο σπίτι εάν υπάρχουν συμπτώματα όπως πυρετός και βήχας και αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όταν παρουσιάζονται σοβαρά συμπτώματα, όπως υψηλός πυρετός και δύσπνοια.

    Εργαστηριακή ανίχνευση

    Με την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα, σε εργαστηριακή ανίχνευση του ιού θα υποβάλλονται μόνο τα σοβαρά περιστατικά, όπως συμβαίνει και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, η τήρηση των προληπτικών και προφυλακτικών μέτρων, καθυστερεί τη διασπορά και εξάπλωση του του ιού στην κοινότητα, επιτυγχάνοντας ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως από το εάν είναι γνωστή η ύπαρξή του ή όχι.

    Πολλές χώρες έχουν ήδη περάσει στη φάση του ελέγχου μόνο των σοβαρών περιστατικών, καθώς δεν θεωρείται αναγκαία η γνώση της παρουσίας του ιού σε ατομικό επίπεδο. Εντούτοις, είναι αναγκαίο να την γνωρίζει το κράτος  σε επίπεδο κοινότητας και έχουν ενεργοποιηθεί συστήματα επιτήρησης για αυτό το σκοπό.

    Ο εργαστηριακός έλεγχος θα γίνεται μόνο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα από το δίκτυο επιτήρησης, το οποίο καλύπτει όλη τη χώρα, έτσι ώστε να παρακολουθούν οι ειδικοί πώς πορεύεται ο ιός και να έχουν μία πιο σαφή εικόνα.

    Πολλά περισσότερα τα κρούσματα παγκοσμίως

    Σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα, ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου από το νέο κοροναϊό είναι υψηλός, ιδιαίτερα σε άτομα που επιστρέφουν από χώρες στις οποίες υπάρχει μετάδοσή του στην κοινότητα.

    Σημειώνεται, επίσης, σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά στην υποδιάγνωση του ιού, κυρίως σε ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά.

    Ο αριθμός των χωρών και των περιοχών τους, που εμφανίζουν μετάδοση στην κοινότητα, είναι ήδη πολύ μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται, όσο οι εισαγωγές της ίδιας της νόσου από το νέο ιό, σε μη επηρεαζόμενες περιοχές, όπως στην Ελλάδα η Αχαΐα και η Ηλεία, θα συνεχίσουν να συμβαίνουν.

    Όπως τόνισε ο κος Τσιόδρας, τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ περισσότερα, ίσως και εκατοντάδες φορές παραπάνω από τα 96.000 που αναφέρονται και η απόκλιση αυτή υφίσταται διότι η δυνατότητα καταγραφής εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης κάθε χώρας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ