• ΥΓΕΙΑ

    Κικίλιας: Βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα – Στο τέλος Μαΐου θα έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκατ. εμβολιασμούς

    • NewsRoom
    Βασίλης Κικίλιας: Πίσω από το εμβόλιο δεν κρύβεται τίποτα άλλο εκτός από την ελευθερία


    Υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο η νόσος είναι ακόμα εδώ είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας Covid-19, και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

    Ανέφερε δε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.776 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 43 έτη τη μέση ηλικία, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000.

    Την περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ατομικά μέτρα προστασίας, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι προχωράμε βήμα- βήμα στην άρση των περιορισμών και χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Ο κ. Κικίλιας προσέθεσε ότι σήμερα υπάρχει αισιοδοξία. Θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Τον Μάιο αναμένεται να κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και τέλος του μήνα θα ξεπεραστούν τα 5 εκατ. εμβολιασμούς. Οι παραλαβές εμβολίων γίνονται κανονικά και όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να εμβολιαστεί.

    Ο στόχος είναι όλοι οι ενήλικες να μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου, είπε απόψε κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Όλοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν, να μιλήσουν με ανθρώπους που δοκιμάστηκαν από τον κορονοϊό αλλά και άλλους που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους από αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκειμένου να πειστούν- όπως άφησε να εννοηθεί- για την αξία του εμβολιασμού.

    Ο ίδιος τόνισε πως την περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ατομικά μέτρα προστασίας. «Να συνεχιστεί η εφαρμογή τους. Και της μάσκας, και των αποστάσεων, και της χρήσης αντισηπτικού. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους εσωτερικούς χώρους, καθώς πάντα θα υπάρχουν και μη εμβολιασμένοι, γι’ αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Β. Κικίλιας έκανε λόγο για βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο είπε ότι η νόσος είναι ακόμα εδώ. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς βαδίζουμε στα βήματα της ελευθερίας που μας παρέχονται από την Πολιτεία», είπε και προσέθεσε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.756 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σταθερά μειούμενος, με τα 43 έτη ως μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων. Τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, έπεσαν οριακά κάτω από τις 20.000 και ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται πλέον σταθερά κάτω από το 5, στο 4,6.

    Ο υπ. Υγείας επισήμανε επίσης, ότι φέτος είμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι. «Υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Φέτος έχουμε δύο σημαντικά πλεονεκτήματα, τον εμβολιασμό και το testing», ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι το εμβόλιο σώζει ζωές, καθώς τα πλεονεκτήματα του είναι πολύ περισσότερα από τον όποιο πιθανό κίνδυνο. Για ακόμη μία φορά κάλεσε τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να σπεύσουν να εμβολιαστούν και γενικότερα τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, καθώς αυτό όπως είπε, «θα μπορέσει να προσφέρει στη μέση ελληνική οικογένεια τη δυνατότητα να κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι».

    Είπε, τέλος, ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά και τόνισε για ακόμη μία φορά ότι το εθνικό σύστημα υγείας στάθηκε όρθιο παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό

    Θεμιστοκλέους: Κοντά στους 110.000 εμβολιασμούς την Τετάρτη – 3,52 εκατ. πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαΐου



    ΣΧΟΛΙΑ