• ΥΓΕΙΑ

    “Κενά” στην αντιμετώπιση της γρίπης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

    • Έφη Τσιβίκα


    Δυσχέρειες στην αντιμετώπιση της γρίπης λόγω ελλείψεων προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού και κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΗΝ).

    Παράλληλα, αφήνει αιχμές για απόκρυψη του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επισημαίνοντας ότι εκδίδει στοιχεία μόνο  για τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ.

    Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πέραν των εξαγγελιών καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση της γρίπης, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) να συνεχίζεται για τους ασθενείς και τα μεγάλα νοσοκομεία να αναπτύσσουν ράντζα.

    «Υπάρχουν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης διασωληνωμένοι σε θαλάμους πνευμονολογικών, παθολογικών κλινικών που δεν καταφέρνουν να βρουν ΜΕΘ, για τους οποίους δεν διατίθενται στοιχεία», σημειώνει η Ομοσπονδία, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πρόβλημα της μεγάλης αναμονής:

    «Το Σαββατοκύριακο η λίστα αναμονής ήταν 50 ασθενείς. Αντί να ανοίξουν κρεβάτια κλείνουν λόγω μείωσης του προσωπικού. Τα 224 κρεβάτια στα Νοσοκομεία της Αττικής, που εξυπηρετούν 6 εκατομμύρια πληθυσμό και για τα οποία υπάρχει η ανωτέρω λίστα δεν επαρκούν. Εάν τις επόμενες ημέρες εκδηλωθεί έξαρση της γρίπης η λίστα θα μεγαλώσει κατά πολύ. Περίπου 80 -100 εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, διευκρινίζοντας ότι το νούμερο δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς, καθώς κλείνουν κρεβάτια με εσωτερικές αποφάσεις των νοσοκομείων χωρίς να ανακοινώνονται.

    Η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στη πρόσληψη 1.000 επικουρικών νοσηλευτών και γιατρών για να λειτουργήσουν άμεσα τα εν λόγω κρεβάτια.

    Αδειάζουν τα νοσοκομεία – Έρχονται κινητοποιήσεις

    Αναφερόμενη στις εξαγγελίες για Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η ΠΟΕΔΗΝ, κάνει για μια ακόμη φορά λόγο για “ιδιωτικοποίηση” των δημόσιων νοσοκομείων τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Οι εξαγγελίες για την ανάθεση της διοικητικής υποστήριξης των νοσοκομείων στους ιδιώτες αδειάζουν τα νοσοκομεία από διοικητικό προσωπικό. Με την κινητικότητα που είναι σε εξέλιξη δεκάδες διοικητικοί υπάλληλοι είναι σε διαδικασία μετάταξης σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου».

    Ειδικά όσον αφορά τη ΣΔΙΤ, η Ομοσπονδία, έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή της και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία που θα επιλεγούν για την πιλοτική εφαρμογή.

     



    ΣΧΟΛΙΑ