• ΥΓΕΙΑ

    Καθηγητής Βατόπουλος: Σενάρια για τον συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα με την Όμικρον

    • NewsRoom
    Καθηγητής Βατόπουλος: Σενάρια για τον συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα με την Όμικρον

    Παραλλαγή Όμικρον


    Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, για την ανησυχία που υπάρχει στην περίπτωση που αν η παραλλαγή Όμικρον επικρατήσει στην Βρετανία, θα είναι πολύ πιθανό ότι θα επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη.

    Συμπλήρωσε πως ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την Όμικρον, αν είναι πιο μεταδοτική, με τα στοιχεία της Νότιας Αφρικής και Βρετανίας να δείχνουν, προς το παρόν, ότι δεν υπάρχει μεγάλη βαρύτητα νόσησης.

    «Υπάρχει ακόμα προβληματισμός σε σχέση με τα εμβόλια, όπου φαίνεται –τουλάχιστον κάποιες πρώτες μελέτες που είδα εγώ, θα χρειαστεί και τρίτη δόση για να έχουμε μια καλή αντιμετώπιση» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

    Χαρακτήρισε ακραίο τον ισχυρισμό ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου είναι σαν ανεμβολίαστοι λόγω της Όμικρον και εξήγησε ότι με τις δύο δόσεις παρέχεται κάλυψη 50% με 60%.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής ιατρού της Moderna για νέα υπερ μετάλλαξη που μπορεί να προκύψει από το συνδυασμό των Όμικρον και Δέλτα, ο καθηγητής είπε ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και «δεν χρειάζεται να μελλοντολογούμε». Εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθεί ο ιός σε μια πιο μεταδοτική και πιο ήπια κατεύθυνση.

    «Για να μη συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός» τόνισε.

    Ενόψει των εορτών κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις και πρότεινε τη διεξαγωγή τεστ rapid ή self πριν από τις συναντήσεις.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ