• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος: Τι δείχνει νέα πανελλαδική έρευνα

    Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας


    Το 6% των Ελλήνων έχουν επιβιώσει από κάποια μορφή καρκίνου, ενώ ένας στους 100 πάσχει από τη νόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλήνιας έρευνας, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), Ευάγγελος Φιλόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο.

    Η έρευνα, η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο από την Kappa Research για λογαριασμό της ΕΑΕ, στηρίχθηκε σε ανάλογη που πραγματοποίησε η Διεθνής Ένωση για τον έλεγχο του καρκίνου σε 20 χώρες.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η πλειονότητα του πληθυσμού (54%) έχει άγχος για την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, ποσοστό που βρίσκεται στο μέσο των αντίστοιχων στη διεθνή έρευνα.

    Ως προς τους παράγοντες κινδύνου, στις τέσσερεις πρώτες θέσεις οι Έλληνες αναγνωρίζουν το κάπνισμα (62%), την ανθυγιεινή διατροφή ( 46%), την υπεριώδη ακτινοβολία ( 46%) και τον μολυσμένο αέρα (45%), ενώ υποτιμούν τη σημασία του σωματικού πάχους (25%), της κατανάλωσης οινοπνευματωδών (24%), της έλλειψης σωματικής άσκησης (20%) και την απειλή από συγκεκριμένους ιούς ή βακτηρίδια (17%).

    Κενά στα προληπτικά μέτρα

    Ως μέτρα που έλαβαν οι πολίτες για να προστατευθούν από τον καρκίνο ανέφεραν στην πρώτη θέση την κατανάλωση υγιεινής τροφής (37%), την αποφυγή ή διακοπή καπνίσματος (35%), την προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (32%) και τη διατήρηση συστηματικά ενός υγιούς βάρους. Αρνητικές εντυπώσεις προκαλούν τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τον ιό HPV (4%) και υποβολής σε τακτικό προληπτικό έλεγχο (12%). Ακόμα πιο «μελανό» σημείο είναι η διαπίστωση πως ένα ποσοστό αρκετά υψηλό δεν έκανε τίποτα για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου (19%).

    «Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη προσαρμογής των παρεμβάσεων μας στην ενημέρωση και την εκπαίδευση, καθώς και στη διεύρυνση των δυνατοτήτων προληπτικού ελέγχου. Επίσης, άμεσα πρέπει να κινητοποιηθούμε για να γίνει πιο κατανοητή η ανάγκη για σωστό σωματικό βάρος, τακτική σωματική άσκηση, αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών και εμβολιασμού ενάντια στην ηπατίτιδα Β και τον ιό HPV», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΑΕ.

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (89%) σίγουρα ή μάλλον σοβαρός παράγοντας για την πρόκληση καρκίνου και άλλων ασθενειών, ενισχύοντας τη θέση της ΕΑΕ για την λήψη μέτρων που θα την περιορίζουν, όπως να σταματήσει η καύση ξύλων, να τερματιστεί η ντιζελοκίνηση κ.α.

    Συγκρίνοντας τα ευρήματα με αυτά προγενέστερων ερευνών, ο γ.γ. της ΕΑΕ, Νικόλαος Κορδιολής, τόνισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ορισμένους τομείς στη χώρα, όπως είναι η σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών, εντούτοις επεσήμανε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της Εταιρείας αλλά και όλων των δυνάμεων στην καταπολέμηση του καρκίνου.

    Τι ζητούν οι πολίτες από την Κυβέρνηση

    Πιο οικονομικές υπηρεσίες για τους καρκινοπαθείς ζητούν από την κυβέρνηση οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων, των φαρμάκων, των θεραπειών και της περίθαλψης (40%). Επίσης, αιτούνται επενδύσεις στις υποδομές υγείας που αντιμετωπίζουν τη νόσο, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ειδικούς επί του καρκίνου, σε επαρκή εξοπλισμό, σε εγκαταστάσεις και τεχνολογίες (39%). Τέλος, ζητούν βελτίωση της έγκαιρης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση της νόσου (38%), ίση πρόσβαση στις υποδομές υγείας για όλους ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης, εισοδήματος, ηλικίας κ.λ.π. (33%) και ενίσχυση της έρευνας ( 32%).

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι απαιτήσεις αυτές είναι ίδιες με αυτές άλλων χωρών του ίδιου επιπέδου και δείχνουν την αγωνία για επίτευξη μία καλύτερης ποιότητας και ποσότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

    «Αδύναμα» τα ιατρεία πόνου

    Στην αποδυνάμωση των ιατρείων πόνου αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του συλλόγου ΠΑΡΗΣΥΑ, και μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΕ, ομ. καθηγήτρια Ιωάννα Σιαφάκα, αναδεικνύοντας την περίπτωση μεγάλης επαρχιακής πόλης όπου η στενότητα σε αναισθησιολόγους οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας του ιατρείου πόνου (του μοναδικού στο νόμο) για να εξυπηρετηθεί η λειτουργία των χειρουργείων. Ανέφερε δε, πως «μεγαλεπήβολα σχέδια με τον επιθετικό προσδιορισμό ‘εθνικά’ με την πολυπλοκότητα και το μεγάλο εύρος τους δεν μπορούν να υλοποιηθούν και δεν λύνουν προβλήματα. Αντίθετα, η χώρα έχει ανάγκη από αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών, στήριξη και αξιοποίηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και προσεκτικά βήματα για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών που είναι η παρηγορική – υποστηρικτική φροντίδα». Η κα Σιαφάκα ανακοίνωσε ότι σύντομα η ΠΑΡΗΣΥΑ και η ΕΑΕ θα παρουσιάσουν τους βασικούς άξονες μίας ρεαλιστικής πολιτικής για αυτόν τον τομέα ογκολογικής μέριμνας.

    Τέλος ο δ/ντής του Κέντρου για την υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία της ΕΑΕ, Ντίνος Ιωάννης, παρουσίασε το καινοτόμο πρόγραμμα για την ολιστική φροντίδα στους έφηβους ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειες τους, ένα πρόγραμμα που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην περίθαλψη μίας ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας.

    Στο πλευρό των ασθενών η ΕΡΤ

    Στη στήριξη που παρέχει η ΕΡΤ στην ΕΑΕ, παραχωρώντας της το αρχείο των θεατρικών έργων της, ώστε να τα προωθήσει με MP3 σε κάθε ασθενή την ώρα που κάνει την χημειοθεραπεία του, προκειμένου να περνά όσο πιο ευχάριστα γίνεται τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο, αναφέρθηκε ο δ/ντης της Διεύθυνσης Αρχείου της ΕΡΤ Α.Ε. Βασίλης Αλεξόπουλος. Από την πλευρά της, η Αγγελική Ανδρέου από την  Estee Lauder, εξέφρασε την πρόθεσή της να συμβάλει στο στόχο της ΕΑΕ να εφοδιαστούν όλα τα χημειοθεραπευτικά τμήματα της χώρας με αυτά τα MP3, συνεισφέροντας στην  αγορά τους.

    Τρία θετικά βήματα

    Ο πρόεδρος της ΕΑΕ, αναφέρθηκε και στη δωρεά της Μαριάννας Λάτση, με την οποία η προέκταση του ξενώνα της ΕΑΕ θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και υψηλού επιπέδου  κέντρο ημερήσιας νοσηλείας για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Το Κέντρο θα παραχωρηθεί προς χρήση στο Θεαγένειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

    Παράλληλα ανακοίνωσε τη συνέχιση της λειτουργίας των κινητών μονάδων μαστογράφου, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει περίπου 85.000 δωρεάν μαστογραφίες σ’ όλες τις περιοχές της χώρας, χάρη στη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και ιδιωτικών εταιρειών.

    Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή των περιοριστικών διατάξεων κατά του καπνίσματος και την τοποθέτηση των θεμάτων πρόληψης  στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. «Νομίζουμε, όμως, ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στις παραλίες είναι κάτι που πρέπει να θεσπιστεί σύντομα πριν την έλευση του καλοκαιριού», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕ.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ