• ΥΓΕΙΑ

    Καναδός τουρίστας πλήρωσε 590 ευρώ για αιματολογικές εξετάσεις στο Νοσοκομείο Σαντορίνης

    • NewsRoom


    Μετά τα χρυσά καλαμαράκια των 836 ευρώ που πλήρωσε Αμερικανός τουρίστας στην Μύκονο, ένας Καναδός τουρίστας χρεώθηκε με 590 ευρώ, για μία σειρά από απλές ιατρικές εξετάσεις, στο Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, τους θερινούς μήνες οι υπέρογκες χρεώσεις σε αλλοδαπούς τουρίστες αποτελούν κανόνα για το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης και για το νησί εν γένει.

    Σύμφωνα με την απόδειξη που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της, κ. Μιχάλης Γιαννάκος,«οι χρεώσεις είναι 10 και 20 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Χρεώθηκε, για παράδειγμα, 40 ευρώ την εξέταση της ουρίας, όταν κοστίζει 3 ευρώ σε κάθε άλλο δημόσιο νοσοκομείο. Οι αντίστοιχες εξετάσεις για τις οποίες ο Καναδός πλήρωσε 590 ευρώ, στον ιδιωτικό τομέα στοιχίζουν 300 ευρώ και στα δημόσια Νοσοκομεία 72,82 ευρώ».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί τουρίστες διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες χρεώσεις στο νοσοκομείο Σαντορίνης και «πως γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι».

    Οι υπέρογκες χρεώσεις στους αλλοδαπούς είναι μόνο μια από τις συνιστώσες που δείχνουν πως το νοσηλευτικό ίδρυμα λειτουργεί με άλλους οικονομικούς όρους, τελείως διαφορετικούς από εκείνους που εφαρμόζονται στο σύστημα δημόσιας υγείας.

    «Στο νοσοκομείο Σαντορίνης κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της η κυβέρνηση όταν μιλάει για Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είναι ακάλυπτοι υγειονομικά καθότι το Νοσοκομείο δουλεύει χειρότερα από το Κέντρο Υγείας που έκλεισε. Ούτε τοκετοί, ούτε αιμοκαθάρσεις σε νεφροπαθείς, ούτε χειρουργεία γίνονται στο Νοσοκομείο», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

    Όπως προκύπτει από το πρόγραμμα εφημεριών που κοινοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ, έχουν απομείνει 24 γιατροί όλων των ειδικοτήτων: Δύο παθολόγοι και ένας γενικός ιατρός, δύο καρδιολόγοι, ένας παιδίατρος, ένας χειρουργός, δύο αναισθησιολόγοι, δύο ορθοπεδικοί, μία γυναικολόγος, και δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες όπως νεφρολόγος, οφθαλμίατρος κλπ.

    Η μόνη λύση που βρέθηκε από τη Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) του υπουργείου Υγείας, η οποία διαχειρίζεται και το εν λόγω νοσοκομείο, ήταν η προκήρυξη θέσεων εξωτερικών συνεργατών, δηλαδή ιδιωτών οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών και θα πληρώνονται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Έτσι, πλέον το νοσοκομείο Σαντορίνης διαθέτει για καποιες ώρες ημερησίως νεφρολόγο, καρδιολόγο, αναισθησιολόγο, ορθοπεδικό, παιδίατρο και χειρουργό.



    ΣΧΟΛΙΑ