• ΥΓΕΙΑ

    Καμπανάκι για τους άνδρες: «Κρυμμένα» χημικά της καθημερινότητας συνδέονται με χρόνιες παθήσεις


    Η επαφή με χημικές ουσίες που υπάρχουν σε υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά, συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση στους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Αυστραλία.

    Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και του Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών της Νότιας Αυστραλίας (SAHMRI) διερεύνησαν την ανεξάρτητη σύνδεση μεταξύ χρόνιων ασθενειών στους άνδρες και των συγκεντρώσεων δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών στα ούρα τους, οι οποίες είναι γνωστές ως «φθαλικές ενώσεις».

    Πρόκειται για μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κοινά καταναλωτικά προϊόντα, όπως οι συσκευασίες τροφίμων και τα περιτυλίγματα, τα παιχνίδια, τα φάρμακα, ακόμη και οι ιατρικές συσκευές.

    Η μελέτη έδειξε ότι από τους 1500 Αυστραλούς άνδρες που ελέγχθηκαν, οι ουσίες αυτές ανιχνεύθηκαν στα δείγματα ούρων της συντριπτικής πλειονότητας των ελεγχθέντων (99,6%),  ηλικίας 35 ετών και άνω.

    «Διαπιστώσαμε ότι ο επιπολασμός της καρδιαγγειακής νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και της υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν αυξημένος στους άνδρες με υψηλότερα ολικά επίπεδα φθαλικού άλατος», δήλωσε  ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Zumin Shi, αναπληρωτής καθηγητής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και το Κέντρο για την Υγεία των Ανδρών του Ιδρύματος Freemasons.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ ακόμα δεν είναι πλήρως κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους οι ενώσεις αυτές συνδέονται ανεξάρτητα με τις ασθένειες, οι επιστήμονες γνωρίζουν τις επιπτώσεις τους στο ανθρώπινο ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο ελέγχει την έκκριση των ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη του σώματος, το μεταβολισμό και τη σεξουαλική ανάπτυξη και λειτουργία.

    «Εκτός από τις χρόνιες ασθένειες, τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικού άλατος συσχετίστηκαν και με αυξημένα επίπεδα μιας σειράς φλεγμονωδών βιοδεικτών στον οργανισμό», σημειώνει ο δρ Shi.

    Η ηλικία και η δυτικού τύπου διατροφή σχετίζονται άμεσα με υψηλότερες συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που κατανάλωναν λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και περισσότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα και ανθρακούχα αναψυκτικά είχαν υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στα ούρα τους.

    Η σχέση του βάρους των συμμετεχόντων, παράγοντες του τρόπου ζωής τους, όπως κάπνισμα και αλκοόλ, αλλά και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες δεν φάνηκε να παίζουν ρόλο.

    «Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα, η μείωση της έκθεσης των φθαλικών ουσιών στην ατμόσφαιρα όπου είναι δυνατόν, μαζί με την υιοθέτηση πιο υγιεινοού τρόπου ζωής, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών», τονίζει ο καθηγητής Shi.

    Σύμφωνα με τον ίδιο,  αν και οι μελέτες διεξήχθησαν σε άνδρες, τα ευρήματα είναι πιθανό να ισχύουν και για τις γυναίκες.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση  Environmental Research.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου – Τι δείχνουν νέες μεγάλες μελέτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε 24ωρη λειτουργία η Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ στην «Αλεξάνδρας»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι παραλίες στην Αττική που απαγορεύεται να κάνουμε μπάνιο



    ΣΧΟΛΙΑ