• ΥΓΕΙΑ

    Καύσωνας: Πώς θα αντέξουμε, πού να απευθυνθούμε

    Καύσωνας: Πώς θα αντέξουμε, πού να απευθυνθούμε

    Πηγή: unsplash.com


    Άλλη μια μέρα που ο καύσωνας κάνει πολλούς να δυσκολεύονται και να αναρωτιούνται πώς θα αντέξουμε

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Πυροσβεστική και οι Δήμοι κάνουν έκκληση στους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, να παραμένουν σε δροσερούς χώρους, να χρησιμοποιούν κλιματιζόμενους χώρους, που διαθέτουν οι δήμοι, αλλά και να αποφεύγουν εργασίες σε υπαίθριους χώρους, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα, ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μιας κατεύθυνσης κτλ), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες, που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό και θέτουν τη ζωή σε κίνδυνο.

    Οδηγίες SOS

    • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

    • Αποφυγή, κατά το δυνατόν, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

    • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

    • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

    • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

    • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιϋπερτασικά, αντιϊσταμινικά, β’ αναστολείς κ.ά., πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

    • Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

    Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Θερμοπληξία: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται, πώς προλαμβάνεται

    Νέος καύσωνας διαρκείας: Πολύ πιθανή η θερμοπληξία, πώς να προφυλαχθούμε

    Καμίνι ο Καναδάς – Δεκάδες νεκροί εξαιτίας του καύσωνα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ