• ΥΓΕΙΑ

    Ίσως και σήμερα τα πρώτα sms για δωρεάν εξετάσεις μαστού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που φέρει το όνομα «Φώφη Γεννηματά» και θα αφορά σε δωρεάν εξετάσεις μαστού.

    Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, 9 Ιουνίου, σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα πρώτα sms προς τις γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών, που μπορούν να εξεταστούν, ίσως σταλούν και σήμερα. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ενεργοποιήσει το σύστημα, που εφαρμόστηκε για τα ραντεβού εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19.

    Το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού – Φώφη Γεννηματά αφορά σε δωρεάν εξετάσεις των γυναικών, εφόσον το επιθυμούν, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας.

    Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να ιαθεί πλήρως, εάν διαγνωστεί νωρίς.

    Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για δωρεάν εξετάσεις μαστού

    Το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την πρόληψη του καρκίνου «Σπύρος Δοξιάδης» και συγκεκριμένα για τις νεοπλασίες μαστού, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου και προστάτη. Θα διαρκέσει έως το τέλος του 2025 με κόστος 50,48 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.

    Το πρόγραμμα για τις δωρεάν εξετάσεις μαστού θα έχει διάρκεια περίπου έναν χρόνο. Ο ΕΟΠΥΥ έχει απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε δημόσια και σε ιδιωτικά κέντρα ελέγχου του μαστού, ώστε να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη απαντήσει θετικά αρκετά διαγνωστικά κέντρα, οπότε η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα.

    Το κόστος κάθε εξέτασης θα είναι 35 ευρώ, αλλά οι γυναίκες, που θα εξετάζονται, δεν θα πληρώνουν κάποιο ποσό.

    Ο ΕΟΠΥΥ θα επιδοτηθεί για τις εξετάσεις και τα διαγνωστικά κέντρα δεν θα δίνουν clawback.

    Ποιες γυναίκες μπορούν να εξετάζονται δωρεάν

    Δικαιούχοι της δράσης είναι οι γυναίκες Ελληνικής υπηκοότητας και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών, που παραμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια. Οι ωφελούμενες πρέπει:

    α) Να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών.

    β) Να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

    γ) Να μην έχουν κάνει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους 12 μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας απόφασης.

    δ) Να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων 5 ετών.

    Οι δικαιούχοι συμμετέχουν σταδιακά στη δράση με την έκδοση του παραπεμπτικού, ανά ηλικιακές ομάδες, με την εξής χρονική προτεραιότητα:

    α) Αρχικά συντάσσονται παραπεμπτικά για τις δικαιούχους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 50-54 ετών.

    β) Έναν ημερολογιακό μήνα μετά την ημερομηνία δημιουργίας παραπεμπτικών για την πρώτη ηλικιακή ομάδα, συντάσσονται παραπεμπτικά για τις δικαιούχους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 55-59 ετών.

    γ) Έναν ημερολογιακό μήνα μετά την ημερομηνία σύνταξης των παραπεμπτικών για τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα, συντάσσονται παραπεμπτικά για τις δικαιούχους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60-64 ετών.

    δ) Έναν ημερολογιακό μήνα μετά την ημερομηνία σύνταξης των παραπεμπτικών για την τρίτη ηλικιακή ομάδα, συντάσσονται παραπεμπτικά για τις δικαιούχους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 65-69 ετών.

    Διαβάστε επίσης

    Φάρμακο των AstraZeneca – Daiichi βελτίωσε την επιβίωση από καρκίνο του μαστού



    ΣΧΟΛΙΑ