• ΥΓΕΙΑ

    IQOS: Τι σημαίνει ότι αδειοδοτήθηκε από τον FDA ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου

    IQOS


    Ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου (Modified Risk Tobacco Product – MRTP) αδειοδότησε το IQOS -το ηλεκτρικά θερμαινόμενο σύστημα καπνού της Philip Morris International (PMI)- ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση του συνόλου των επιστημονικών δεδομένων που υπέβαλε η PMI στον FDA τον Δεκέμβριο 2016, ο Οργανισμός διαπιστώνει μειωμένη έκθεση των χρηστών του προϊόντος σε χημικές ουσίες και θεωρεί ότι η απόφαση είναι κατάλληλη για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

    – Η σημερινή απόφαση καταδεικνύει ότι το IQOS είναι ένα πραγματικά διαφορετικό προϊόν καπνού και αποτελεί καλύτερη επιλογή για ενήλικες που σε άλλη περίπτωση θα συνέχιζαν το κάπνισμα.

    – Το IQOS είναι το πρώτο και το μοναδικό ηλεκτρονικό προϊόν νικοτίνης που λαμβάνει αδειοδότηση μέσω της διαδικασίας MRTP του FDA

    – Μετά την αδειοδότηση της κυκλοφορίας του IQOS τον Απρίλιο του 2019, ο FDA τώρα επιτρέπει την επικοινωνία των ακόλουθων πληροφοριών:

    – Το σύστημα IQOS θερμαίνει αλλά δεν καίει τον καπνό

    – Το γεγονός αυτό μειώνει σημαντικά την παραγωγή επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών

    – Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πλήρης μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο στο σύστημα IQOS μειώνει την έκθεση του οργανισμού σας σε επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

    – Ο FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι το IQOS αναμένεται να ωφελήσει την υγεία του πληθυσμού στο σύνολό του, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους καπνιστές όσο και τους μη καπνιστές

    – Η απόφαση του FDA λαμβάνει υπ’ όψη την ολοένα και αυξανόμενη επιστημονική συναίνεση διεθνώς ότι το IQOS αποτελεί καλύτερη επιλογή σε σχέση με την συνέχιση του καπνίσματος

    – Η απόφαση του FDA προσφέρει ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς κυβερνήσεις και οργανισμοί δημόσιας υγείας μπορούν να ρυθμίσουν τα καινοτόμα μη καιόμενα προϊόντα ώστε να τα διαφοροποιήσουν από τα τσιγάρα προκειμένου να προστατεύσουν και να προαγάγουν τη δημόσια υγεία.

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του FDA, ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της PMI, είπε:

    «Η απόφαση του FDA αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για τη δημόσια υγεία. Πολλοί από τις δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς και Αμερικανίδες που καπνίζουν σήμερα θα διακόψουν το τσιγάρο —πολλοί όμως δεν θα το κάνουν. Η σημερινή απόφαση καθιστά δυνατό αυτοί οι ενήλικες να ενημερωθούν ότι η πλήρης μετάβαση στο IQOS αποτελεί καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος. Ο FDA διαπίστωσε ότι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως η πλήρης μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο στο IQOS μειώνει την έκθεση σε επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

    Το IQOS είναι ένα πραγματικά διαφορετικό προϊόν σε σχέση με το καιόμενο τσιγάρο και πρέπει να αντιμετωπίζεται νομοθετικά με διαφορετικούς κανόνες, όπως αναγνώρισε ο FDA. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια ουσιαστικά διαφορετική συζήτηση για μια συνεργατική προσέγγιση ώστε να επιτύχουμε ένα μέλλον χωρίς καπνό. Η απόφαση του FDA παρέχει ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς κυβερνήσεις και οργανισμοί δημόσιας υγείας μπορούν να ρυθμίσουν τα εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καπνό ώστε να τα διαφοροποιήσουν από τα τσιγάρα προκειμένου να προστατεύσουν και να προαγάγουν τη δημόσια υγεία.

    Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτή η σημαντική απόφαση θα βοηθήσει και θα καθοδηγήσει τις αποφάσεις των ενήλικων καπνιστών στις Η.Π.Α. Η καλύτερη επιλογή για την υγεία είναι να μην ξεκινήσει κανείς το κάπνισμα ποτέ ή να το διακόψει εντελώς. Για εκείνους όμως που δεν το διακόπτουν, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να στραφούν προς ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο μη καιόμενο προϊόν. Με στοιχεία Μαρτίου 2020, η PMI εκτιμά ότι περίπου 10,6 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές παγκοσμίως έχουν ήδη διακόψει το τσιγάρο και έχουν μεταβεί στο IQOS. Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να επιταχύνει περαιτέρω την απομάκρυνση των ενήλικων καπνιστών στις Η.Π.Α από το τσιγάρο. Εμείς στην PMI, μαζί με την Altria, που έχει την ευθύνη κυκλοφορίας του προϊόντος στις Η.Π.Α, δεσμευόμαστε για την ορθή χρήση του προϊόντος και υποστηρίζουμε πλήρως τη βούληση του FDA να προστατέψει τους νέους.

    Η σημερινή απόφαση είναι αποτέλεσμα της διαρκούς μας δέσμευσης να θέτουμε την επιστήμη στο επίκεντρο καθώς εργαζόμαστε με συνέπεια ώστε να αντικαταστήσουμε το τσιγάρο με εναλλακτικά μη καιόμενα προϊόντα, το συντομότερο δυνατό.

    Αξιοποιώντας καινοτομία, σαν αυτή του IQOS, προκειμένου να επιταχύνουμε την μείωση του συμβατικού καπνίσματος είναι η μεγάλη ευκαιρία του 21ου αιώνα. Προοδευτικές, βασισμένες στην επιστήμη νομοθεσίες μπορούν να βοηθήσουν στην ταχεία μετάβαση ενήλικων καπνιστών σε καλύτερες επιλογές, ενώ παράλληλα διαφυλάσσουν απέναντι σε μη ορθή χρήση».



    ΣΧΟΛΙΑ