• ΥΓΕΙΑ

    Προειδοποίηση του FDA κατά της χρήσης Ιβερμεκτίνης ως φάρμακο κατά της Covid-19 – «Δεν είστε άλογα, σταματήστε»

    • NewsRoom


    Η ιβερμεκτίνη, ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τα ζώα, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται για τη θεραπεία ή την πρόληψη του Covid-19, ανακοίνωσε το Σάββατο η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

    Η προειδοποίηση ήρθε μια μέρα αφότου η πολιτεία του Μισισίπι εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση, έπειτα από αναφορές πως ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο αντιπαρασιτικό για να αποτρέψουν τη μόλυνση από Covid-19.  Στην πολιτεία όπου μόλις το 37% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, τα 2/3 από τις κλήσεις στο κρατικό κέντρο δηλητηριάσεων της τελευταίας περιόδου  αφορούσαν κατάποση  σκευασμάτων ιβερμεκτίνης που αγοράστηκαν σε καταστήματα εφοδιασμού  ζωϊκής παραγωγής, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας Υγείας του Μισισίπι.

    To φάρμακο είχε γνωρίσει μεγάλη ζήτηση στις ΗΠΑ έπειτα από ορισμένες μελέτες στη Λατινκή Αμερική οι οποίες παρουσιάστηκαν ως λύση κατά της Covid-19 από αμερικανικά ΜΜΕ.  Τα αμερικανικά CDC τον Φεβρουάριο ανέφεραν πως οι περισσότερες από τις μελέτες που σχετίζονται με την  ιβερμεκτίνη και τον κορονοϊό «είχαν ελλιπείς πληροφορίες και σημαντικούς μεθοδολογικούς περιορισμούς», συμπεριλαμβανομένων μικρών μεγεθών δειγμάτων και ασαφή μέτρα  έκβασης της μελέτης.

    Η ιβερμεκτίνη έχει εγκριθεί για χρήση από ανθρώπους μόνο για τη θεραπεία παρασίτων.  Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κατά της Covid-19 είναι μικρή. H FDA δεν έχει εγκρίνει το φάρμακο ως μια θεραπεία Covid.

    Η ανάρτησή της FDA στο Twitter  ήταν δηλωτική της κατάστασης:  «Δεν είστε άλογο. Δεν είστε αγελάδα. Σοβαρά, όλοι. Σταματήστε. »

    Ο  FDA ανέφερε πως έχει λάβει πολλαπλές αναφορές για άτομα που «χρειάστηκαν ιατρική υποστήριξη και νοσηλεύτηκαν μετά από αυτοθεραπεία με ιβερμεκτίνη που προορίζεται για άλογα».



    ΣΧΟΛΙΑ