• ΥΓΕΙΑ

    Υπ. Υγείας: Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο – 16 νέα κρούσματα, 2.506 συνολικά

    • NewsRoom

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος


    Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα ενώ, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, στους 130 παρέμεινε ο αριθμός των νεκρών, καθώς δεν υπήρχε κανείς νέος θάνατος αυτό το διάστημα.

    Εκ των 130 νεκρών εξαιτίας του νέου ιού στην χώρα, 34 είναι γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 74 έτη. Επιπλέον, το 90% εκ των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα.

    Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται πλέον στους 2.506, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες.

    47 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 89,4% εξ αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα, ενώ παράλληλα 63 έχουν εξέλθει από αυτές.

    Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν γίνει 63.087 εργαστηριακά τεστ για τον ιό.

    «Βραδύς ο ρυθμός δημιουργίας μεταλλάξεων του ιού, σε σχέση με την γρίπη», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, αναφέροντας ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα συνοδεύεται από αποτελεσματική προστασία.

    Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε, παράλληλα, ότι δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι, υπογραμμίζοντας ότι η αρμόδια Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά απόψε, για να αποφασίσει τα μέτρα άρσης των περιορισμών που θα προτείνει.

    Στα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία της χώρας, όπως ξεκαθάρισε, εν όψει του ανοίγματος στις 27 Απριλίου, θα τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας.

    «Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι», είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας «περιμένοντας ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην αποδειχθεί αποτελεσματικό». Πρόσθεσε, δε, ότι «η άρση των μέτρων, όμως, θα γίνει με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη επαγρύπνηση. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα υγιεινής. Αν δεν χαλαρώσουμε, θα επιτύχουμε».

    Στη συνέχεια, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια μελέτη που λαμβάνει χώρα στην Ελβετία, με δείγματα από 36 χώρες και όλες τις Ηπείρους.

    «Στην Ελβετία αναλύουν τα δείγματα από 36 χώρες και όλες τις Ηπείρους. Οι μικροδιαφορές ανάμεσα στους ιούς μπορούν να μας βοηθήσουν. Παραδείγματος χάριν, ένα στέλεχος ιού που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα μπορεί να μας πει από που προήλθε ο ιός στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ήταν τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ευρώπη. Στην Ισλανδία ήταν από τις ΗΠΑ. Αυτό μας δείχνει ότι μια εξέλιξη στην μια άκρη της γης μπορεί να επηρεάσει την άλλη άκρη. Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται βραδύς ρυθμός δημιουργίας μεταλλάξεων του. Σύμφωνα με την Ελβετία, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα πιθανό εμβόλιο θα μας προστατέψει μακροχρόνια».



    ΣΧΟΛΙΑ