• ΥΓΕΙΑ

    Υπ. Υγείας: Εγκύκλιος για την σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων – Τι θα ισχύσει για τους ασθενείς

    • NewsRoom


    Οδηγίες προς τα νοσοκομεία για τη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών της χώρας, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, με σχετική εγκύκλιο που υπογράφει ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος. 
    Σε συνέχεια του αρ. πρωτ. 455/29-04-2020 εγγράφου του Υφυπουργού Υγείας με θέμα: «Σταδιακή επαναλειτουργία και προγραμματισμός των τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών της χώρας», αναφέρεται ότι:
    1. Σχετικά με την διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων ο έλεγχος για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας.
    2. Έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνεται επίσης σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές π.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης , ξενώνες κλπ. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν την ημέρα του εξιτηρίου.
    3. -Τα ογκολογικά χειρουργεία και οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κατά προτεραιότητα και στο εξής θα εξαιρούνται από τον περιορισμό του 50% του μηνιαίου μέσου όρου των χειρουργικών επεμβάσεων του έτους 2019.
    -Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας όπως π.χ. οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.
    4. Σχετικά με τη διενέργεια επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων π.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2. Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.
    5. Στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-COV2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνση τους, σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου τομέα. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης. Για τη λήψη δείγματος θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίζει έγγραφη βεβαίωση της ιδιωτικής κλινικής ή του χειρουργού που να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της προγραμματισμένης επέμβασης. Τέλος επισημαίνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η τήρηση όλων των λοιπών μέτρων προστασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ