• ΥΓΕΙΑ

    Νέος παράγοντας κινδύνου για την ψυχική υγεία των κοριτσιών


    Έναν νέο παράγοντα κινδύνου για την ψυχική υγεία των κοριτσιών και νεαρών γυναικών αποκάλυψε μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.

    Όπως δείχνουν τα ευρήματά της, τα κορίτσια που βίωσαν την εμμηναρχή σε μικρή σχετικά ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας μέχρι την ενηλικίωση.

    Η μέση ηλικία της πρώτης περιόδου είναι περίπου τα 12,5 χρόνια, αλλά σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο των Αμερικανίδων εισέρχεται στην εφηβεία – που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη των μαστών – ήδη από τα οκτώ.

    Όταν τα κορίτσια αναπτύσσονται σε μικρή ηλικία, η συναισθηματική και πνευματική τους ωριμότητα «δεν συνάδει» με τη σωματική τους ανάπτυξη. Οι άνθρωποι τα αντιμετωπίζουν σαν να είναι μεγαλύτερα, παρόλο που προτιμούν να παίζουν με παιχνίδια παρά να σκέφτονται τα… αγόρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκφοβισμό (bullying), σεξουαλική παρενόχληση και σχολιασμό –καταστάσεις που τα δυσκολεύουν στο να κάνουν και να διατηρήσουν φιλίες.

    Και δεν είναι μόνο η κατάθλιψη… Τα κορίτσια με πρόωρη ανάπτυξη είναι πιθανότερο να έχουν άσχημη και παραβατική συμπεριφορά, να βιώνουν άγχος, να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές και να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατάχρησης ουσιών.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, διεξήχθη μεταξύ των ετών 1994 και 2008. Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 3.000 κορίτσια, ηλικίας 11 έως 21 ετών, σχετικά με την ηλικία της εμμηναρχής τους  και τη συσχέτισή της με την κατάθλιψη και τις αντικοινωνικές συμπεριφορές. Τα αποτελέσματα έδειξαν   ότι οι δεσμοί μεταξύ της πρώιμης περιόδου και της κατάθλιψης ήταν σαφείς και η σύνδεση εξίσου ισχυρή, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας των 20.

    Οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλες επιρροές όπως η φυλή και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ωστόσο δεν κατάφεραν να λάβουν υπόψη κάποιους άλλους παράγοντες.

    Η πρώιμη περίοδος έχει συνδεθεί και με άλλους παράγοντες που σχετίζονται με θέματα ψυχικής υγείας.

    «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα συναισθηματικά επακόλουθα της εφηβείας επεκτείνονται πέραν όσων τεκμηριώνονται σε προηγούμενες έρευνες και υποδηλώνουν ότι η πρώιμη ανάπτυξη μπορεί να ωθήσει τα κορίτσια σε μια πορεία ζωής από την οποία μπορεί να είναι δύσκολο να αποκλίνουν. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής παρέχει ήδη κατευθυντήριες γραμμές για τον εντοπισμό και την εργασία με ασθενείς με πρώιμη εφηβεία», σημειώνουν οι ερευνητές.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ανακαλύφθηκε πάνω στο δέρμα το πρώτο αντικαρκινικό βακτήριο

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει: Ποιες γυναίκες είναι πιο άπιστες;

     

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σημάδια από ακμή: Η θεραπεία με λέιζερ δεν είναι πανάκεια. Όσα πρέπει να ξέρετε!

     



    ΣΧΟΛΙΑ