• ΥΓΕΙΑ

    Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Παραπλανητική η ειδοποίηση για εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό


    Ανάστατος είναι ο ιατρικός κόσμος μετά την αιφνιδιαστική ανάρτηση ειδοποίησης στα έντυπα των συνταγών φαρμάκων και εξετάσεων, η οποία προτρέπει τους ασθενείς να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, μέχρι την επόμενη επίσκεψή τους σε γιατρό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

    Οι γιατροί κάνουν λόγο για «κινήσεις πανικού», λόγω της μνημονιακής δέσμευσης αλλά και για «γιατρούς φαντάσματα»  επικαλούμενοι την υποστελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), μάλιστα, χαρακτηρίζει το εν λόγω κείμενο – ειδοποίηση «παραπλανητικό» και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.

    Όπως αναφέρει, «αιφνιδιαστικά χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση αναρτήθηκε κείμενο στα έντυπα συνταγών φαρμάκων και εξετάσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με το οποίο προτρέπονται οι ασθενείς να εγγραφούν σε οικογενειακό ιατρό αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση για να εξυπηρετηθούν.

    Ωστόσο ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στις προκηρύξεις του ΥΥΚΑ και του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν ακόμα υπογράψει τη σύμβασή τους. Η δε απόφαση του υπουργείου Υγείας να «βαφτίσει» οικογενειακούς γιατρούς τους γιατρούς που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία κλπ αποτελεί μία ακόμα κίνηση αυθαιρεσίας και προχειρότητας».

    Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

    «Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει καταρρεύσει πριν ακόμα ξεκινήσει καθώς ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στις απαξιωτικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Το υπουργείο Υγείας πάνω στον πανικό του έφτασε στο σημείο να παραπέμπει τους ασθενείς σε γιατρούς-φαντάσματα! Πρόκειται για μία ακόμα αψυχολόγητη κίνηση ερασιτεχνισμού που αναδεικνύει την επικίνδυνη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία».

    Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ),  Φώτιος Ν. Πατσουράκος, ζητά μεταξύ άλλων να διευκρινιστεί πόσοι οικογενειακοί γιατροί έχουν προσληφθεί στις ΤΟΜΥ, πόσοι έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και πόσοι πραγματικά χρειάζονται για να καλύψουν τον πληθυσμό.

    Επίσης, να διερευνηθεί το κατά πόσο είναι σύννομη η ονομασία σε “οικογενειακούς γιατρούς”, γιατρών που υπηρετούν σε κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία κλπ. και με ποιο τρόπο θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς όταν ο γιατρός θα κάνει δύο δουλειές και θα είναι σε δύο θέσεις.

    Σε μια προσπάθεια να  προσελκύσει το ενδιαφέρον των υποψήφιων οικογενειακών γιατρών, την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού για τις αποδοχές του ιατρικού προσωπικού (μέχρι 1.600 ευρώ τον μήνα) των ΤΟΜΥ και τον καθορισμό νέου μισθολογικού εύρους που φτάνει τα 2.189 ευρώ, μηνιαίως για το 1ο εξάμηνο ισχύος της σύμβασης και στη συνέχεια τα 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης του εκάστοτε γιατρού.

    Σχολιάζοντας τις νέες συμβάσεις, ο κος Πατσουράκος, τόνισε ότι δεν διαφέρουν από τις προηγούμενες, καθώς για 6 μήνες δίνονται περίπου 200 ευρώ παραπάνω, αλλά το ανώτερο όριο παραμένει 2000 ευρώ και απλά το ωράριο από 24 ώρες γίνεται 20. Ωστόσο, ο ιατρός συνεχίζει να είναι υποχρεωμένος να κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις με δικά του έξοδα και να βλέπει κάθε επείγον περιστατικό χωρίς ραντεβού, δηλαδή όλους.

    «Το αποτέλεσμα αυτών των πρόχειρων ενεργειών, που δείχνουν πανικό, μόνο αναστάτωση θα επιφέρει στους ασθενείς, καθώς θα καλούνται να ψάχνουν για οικογενειακούς ιατρούς που δεν θα βρίσκουν. Θύματα θα είναι επίσης και οι υπάλληλοι των δομών Υγείας που πρέπει να απολογούνται για ένα θέμα που δεν είναι δικής τους υπαιτιότητας”, αναφέρει η ΠΟΣΚΕ και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε ειλικρινή και διαφανή διάλογο με στόχο το καλό της Δημόσιας Υγείας.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα C – Ποιοι πρέπει να εξεταστούν

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό – Αναλυτικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ