• ΥΓΕΙΑ

    Οι δίαιτες γιο – γιο υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου


    Σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία ενέχουν οι δίαιτες γιο – γιο, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη από την Κορέα. Σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν πιο σταθερές μετρήσεις στην πάροδο των ετών, όσοι παρουσιάζουν σημαντικές αυξομειώσεις στο Δείκτη Μάζας Σώματος και στις τιμές της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και της γλυκόζης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

    Το φαινόμενο γιο-γιο, γνωστό και ως «ανακύκλωση» του βάρους, αφορά την απώλεια κιλών και τη σταδιακή επαναπρόσληψή τους και έχει και προηγουμένως συνδεθεί με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

    Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου της Κορέας εξέτασαν δεδομένα 6.748.773 ατόμων, εκ των οποίων κανείς δεν είχε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου και δεν είχε παρουσιάσει διαβήτη, υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη πριν την έναρξη της μελέτης και διαπίστωσαν ότι οι επαναλαμβανόμενες διακυμάνσεις των τεσσάρων μεταβολικών παραμέτρων σε διάστημα πέντε ετών υπερδιπλασίασαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

    Από το 2005 έως το 2012, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον τρεις ελέγχους, που περιελάμβαναν μετρήσεις του σωματικού βάρους, του σακχάρου αίματος νηστείας, της συστολικής αρτηριακής πίεσης και της συνολικής χοληστερόλης.

    Σε σύγκριση με εκείνους των οποίων οι μετρήσεις ήταν σχετικά σταθερές καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου, αυτοί που παρουσίασαν την υψηλότερη μεταβλητότητα (διακυμάνσεις) ήταν 127% πιο πιθανό να πεθάνουν, 43% πιο πιθανό να υποστούν έμφραγμα και 41% πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Η μελέτη διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ της ύπαρξης κυμαινόμενου βάρους και κακής υγείας αλλά δεν απέδειξε ότι η κακή υγεία είναι αποτέλεσμα της αυξομείωσης βάρους και δεν διερεύνησε τις αιτίες της αυξομείωσης.

    Ωστόσο, αρκετές προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη μεταβλητότητα σε άλλους πληθυσμούς, δείχνουν ότι πιθανόν να πρόκειται για ένα κοινό φαινόμενο.

    Η δίαιτες γιο-γιο έχουν συνδεθεί με τη μείωση της μυϊκής μάζας και την αύξηση του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά.

    Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εναπόθεση λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διαβήτη τύπου 2.

    Μελέτη από την Αυστραλία πρότεινε ότι η δίαιτα γιο- γιο θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στη σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου. Μακροπρόθεσμα, η διαταραχή αυτή μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό, την ανοσία και να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

    Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής πυκνότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η οποία δεν αποκαθίσταται μετά την απόκτηση του βάρους.

    Η ψυχολογική ευημερία μπορεί επίσης να επηρεαστεί καθώς το άτομο μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένο και ανήμπορο να κρατήσει σταθερό το βάρος του. Και επειδή αυτό το μοτίβο θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν κύκλο στέρησης τροφής και υπερφαγίας, τα ευπαθή άτομα διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής.

    Τέλος, μελέτες σε τρωκτικά έχουν προτείνει ότι η εναλλαγή αύξησης και απώλειας βάρους προκαλεί λιπώδη ηπατική νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Circulation.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Έτσι θα σώσετε την καρδιά σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρδιαγγειακά: Άγνοια για τα «βασικά» αποκαλύπτει διεθνής έρευνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπέρταση: Αλλαγές στον τρόπο ζωής μειώνουν την ανάγκη για φάρμακα



    ΣΧΟΛΙΑ