ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιδεινώθηκαν οι καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο την περίοδο της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με κλινική μελέτη.
Τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «The Lancet» συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Στο πλαίσιο της ανάλυσης διενεργήθηκε μία συστηματική ανασκόπηση των δεδομένων για την επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων στην περίοδο 1 Ιανουαρίου 2020 έως και 29 Ιανουαρίου 2021.
Τα δεδομένα αναλύθηκαν σε μία μετανάλυση για να εκτιμηθεί η αλλαγή της επίπτωσης των ψυχικών αυτών νοσημάτων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω κάποιων δεικτών, όπως η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων SARS-CoV-2.
Οι δείκτες αυτοί φάνηκε να οδηγούν σε αυξημένη επίπτωση καταθλιπτικής διαταραχής, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο, συγκριτικά με τους άνδρες και τους μεγαλύτερους ηλικιακά.
Έτσι υπολογίστηκαν 53,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής συνδρομής παγκοσμίως, μία αύξηση της τάξης του 27,6%, με συνολική επίπτωση 3152,9 περιπτώσεις ανά 100000 άτομα πληθυσμού.
Επίσης καταγράφηκαν 76,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών, αύξηση τάξεως 25,6%, με συνολική επίπτωση 4802,4 περιπτώσεις ανά 100000.
Συνολικά οι καταθλιπτικές διαταραχές υπολογίστηκε ότι ευθύνονται 49,4 εκατομμύρια ανθρωποέτη αναπηρίας και οι αγχώδεις για 44,5 εκατομμύρια έτη αντίστοιχα.
Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ αναφέρουν ότι η πανδημία έχει επιφέρει την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα ψυχικής υγείας σε όλα τα κράτη του κόσμου, και να εφαρμοστούν στρατηγικές για τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.
Κατά 24% έχουν αυξηθεί οι θάνατοι νέων λόγω COVID-19, τι πάει λάθος
Κατά 15% αυξήθηκαν οι νοσηλείες λόγω COVID-19 – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης για Predator: «Ήττα του παρακράτους» η απόφαση του δικαστηρίου – Συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι
- Gerald Ford: Απέπλευσε από τη Σούδα το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ – Όλα τα μάτια στο Ιράν (βίντεο)
- Πρώτη εμφάνιση της Ένωσης Ελληνικών Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων Δημόσιας Υπηρεσίας με πρόεδρο τον Φώτη Μανούση
- Λαζαρίδης για πόρισμα ΟΠΕΚΕΠΕ: Το πρόβλημα αποδείχθηκε βαθύ και διαχρονικό
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.