• ΥΓΕΙΑ

    Οι 3 παράγοντες που προστατεύουν τους Έλληνες από την άνοια

    • NewsRoom
    Αλτσχάιμερ: Πώς θα μπορούσε να επιβραδυνθεί


    Τα χαμηλότερα ποσοστά άνοιας παγκοσμίως εμφανίζει η Ελλάδα και αυτό δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός,καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα μας φέρει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν ασπίδα απέναντι στη νευροεκφυλιστική νόσο.

    Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες, η άνοια αφορά ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, ένας στους πέντε ανθρώπους άνω των 80 ετών, παγκοσμίως, θα νοσήσει από κάποια μορφή της νόσου.

    Στην Αμερική το 5-10% των ατόμων άνω των 65 ετών πάσχουν από άνοια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα άνω των 80 ετών ανέρχεται στο 30-40%.

    Στη χώρα μας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από τη νόσο και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον, επιβαρύνοντας σημαντικά τους ασφαλιστικούς φορείς και το σύστημα υγείας.

    Εντούτοις, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τα μικρότερα ποσοστά της νόσου παγκοσμίως. Όπως ανέφερε η νευρολόγος – ψυχίατρος, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Μάγδα Τσολάκη, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου οι παράγοντες που προστατεύουν τους Έλληνες από την άνοια είναι τρεις:

    Η οικογένεια που στηρίζει τον ηλικιωμένο και δεν νιώθει ανασφάλεια, η κατανάλωση του ελαιόλαδου (υπάρχει σχετική προς δημοσίευση μελέτη του ΑΠΘ) και τα χαμηλά επίπεδα του “ένοχου” γονιδίου της απολιποπρωτεΐνης Ε4.

    Η κα Τσολάκη, αναφέρθηκε και στους τρεις στόχους στους οποίους εστιάζει η επιστημονική κοινότητα για την πρόληψη της νόσου. Ο πρώτος αφορά σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι, εάν αξιολογηθούν έγκαιρα, μπορούν να ελαττώσουν τον αριθμό των ασθενών σε ποσοστό που φτάνει το 30%. Σύμφωνα με το νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ο κρόκος Κοζάνης και το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή, μπορεί να σταθεροποιούν τους ασθενείς στα προκλινικά στάδια της ασθένειας. Ο δεύτερος στόχος αφορά στην έγκαιρη διάγνωση, που αφήνει σημαντικά περιθώρια για άμεσες παρεμβάσεις, ενώ ο τελευταίος στην ανεύρεση ριζικής θεραπείας των πρώιμων σταδίων της νόσου Alzheimer (η συχνότερη μορφή άνοιας), που να μπορεί να σταματήσει, ή ακόμα και να αναστρέψει την νευροεκφύλιση που σχετίζεται με την νόσο, αναχαιτίζοντας σημαντικά τη νοητική έκπτωση.



    ΣΧΟΛΙΑ