• ΥΓΕΙΑ

    Τα γονίδια επιλέγουν το σύντροφό μας. Ο ρόλος του… πτυχίου

    ζώδια


    Νέα μελέτη δείχνει ότι τα γονίδια μας μπορεί να καθοδηγούν την επιλογή του συντρόφου μας και μάλιστα με βάση το επίπεδο μόρφωσής του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό που μας “τράβηξε” ή θα μας “τραβήξει” κάποια στιγμή στον καλό μας, ίσως να μην είναι τελικά τα μάτια του, το σώμα του ή το χιούμορ του, αλλά κάτι πολύ πιο ρεαλιστικό: το πτυχίο του! 

    Στη μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.600 άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο,  οι οποίοι είτε ήταν παντρεμένοι , είτε συζούσαν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με γονίδια “φτιαγμένα” για υψηλά εκπαιδευτικά επιτεύγματα έτειναν να σχετίζονται και να κάνουν παιδιά με άτομα με παρόμοιο DNA.

    Ήταν ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν συντρόφους με παρόμοια χαρακτηριστικά-ένα φαινόμενο που ονομάστηκε  «στοχευμένη αναπαραγωγή» (assortative mating)- ωστόσο, αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που έδειξαν ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στην επιλογή ενός συντρόφου με παρόμοια επίπεδα εκπαίδευσης.

    Ενώ η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό το είδος της γενετικής επιλογής θα μπορούσε να αυξήσει τη γενετική και την κοινωνική ανισότητα στις μελλοντικές γενιές.

    «Οι συνέπειες της στοχευμένης αναπαραγωγής με βάση την εκπαίδευση και τις γνωστικές ικανότητες είναι σημαντική για την κοινωνία και για την γενετική σύνθεση και ως εκ τούτου, την εξελικτική ανάπτυξη των επόμενων γενεών», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς, ο  David Hugh-Jones, λέκτορας στη Σχολή Οικονομικών του  Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και συνέχισε:

    «Η αύξηση της κοινωνικής ανισότητας, εν μέρει, οδηγείται από μια αυξανόμενη βιολογική ανισότητα.  Οι κοινωνικές ανισότητες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστούν και οι επιπτώσεις της στοχευμένης αναπαραγωγής μπορεί να συσσωρεύονται από γενιά σε γενιά».

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Intelligence.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το φαγητό που προλαμβάνει και θεραπεύει  το κρυολόγημα

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνος: 5 αιτίες που δεν πάει ο νους σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτός είναι ο 29χρονος τραπεζίτης που “τρέχει” ένα γυμναστήριο με τζίρο 1,5 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ