• ΥΓΕΙΑ

    Πατάτες τηγανιτές (κ.ά.): Το λάθος στο μαγείρεμα που τις κάνει καρκινογόνες

    πατάτες τηγανιτές


    Οι πατάτες και όλες οι αμυλούχες τροφές, όταν δεν μαγειρεύονται σωστά ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο.  Το λάθος εντοπίζεται στο χρόνο –σε συνδυασμό με τον τρόπο- του μαγειρέματος και το «καμπανάκι» του κινδύνου στο τελικό χρώμα τους. Οι ειδικοί συνιστούν να μαγειρεύονται έως ότου πάρουν ένα ανοικτό χρυσαφένιο χρώμα και όχι έως ότου γίνουν καφέ ή μαύρες.

    Όπως εξηγεί η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA), στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας της «Go for Gold»,  όταν τα αμυλούχα τρόφιμα ψήνονται (στο φούρνο, στη σχάρα, στην τοστιέρα ή στην φρυγανιέρα) ή τηγανίζονται πάρα πολύ, παράγεται η  ουσία «ακρυλαμίδιο», η οποία ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο. Μάλιστα, σύμφωνα με την FSA, όσο πιο σκούρο γίνεται το αμυλούχο τρόφιμο, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο παράγεται. Εξαίρεση αποτελεί το βράσιμο, κατά το οποίο δεν παράγεται καθόλου η ουσία.

    Παρότι μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο και οι μεταβολίτες του βλάπτουν το DNA και προκαλούν καρκίνο, δεν υπάρχουν προς το παρόν ανάλογα ευρήματα σε ανθρώπους. Ωστόσο, η FSA  συνιστά την αποφυγή του υπερβολικού μαγειρέματος αυτών των τροφίμων, προληπτικά.

    Επίσης, συνιστά οι πατάτες να φυλάσσονται σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος στην κουζίνα, με θερμοκρασία πάνω από 6 βαθμούς Κελσίου και όχι στο ψυγείο. Στις χαμηλές θερμοκρασίες τα επίπεδα σακχάρων που περιέχουν οι πατάτες αυξάνονται και ενδέχεται να οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή ακρυλαμιδίου κατά το μαγείρεμα. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να ζεματίσετε τις πατάτες πριν από το τηγάνισμα. Η διαδικασία αυτή αφαιρεί τα μισά σάκχαρα, με αποτέλεσμα τα χαμηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

    Το τρίψιμο της  ωμής πατάτας είναι κάτι που, επίσης, πρέπει να αποφεύγεται, καθώς έτσι αυξάνεται η επιφάνεια που θα γίνει τραγανή, κατά συνέπεια και το ακρυλαμίδιο.

    Όταν ψήνουμε πατάτες και άλλα αμυλούχα λαχανικά (γλυκοπατάτες, αρακάς, καλαμπόκι, πλατιά φασολάκια, κολοκύθα) στον φούρνο, θα πρέπει να τον προθερμαίνουμε καλά και να μην υπερβαίνουμε τα 45 λεπτά ψησίματος.  Στα προμαγειρεμένα φαγητά δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τους χρόνους μαγειρέματος που αναγράφονται στις συσκευασίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος: 10 συμπτώματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε –Τι έδειξε νέα έρευνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος στα τρόφιμα: H Nutella περιέχει καρκινογόνα συστατικά;

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 6 διατροφικοί συνδυασμοί που δεν πρέπει να κάνετε

     



    ΣΧΟΛΙΑ