• ΥΓΕΙΑ

    Γρίπη: Στους 26 οι νεκροί- Μπαίνουμε σε περίοδο κορύφωσης

    • Έφη Τσιβίκα
    γρίπη


    Σε έξαρση εξακολουθεί να βρίσκεται η γρίπη στη χώρα μας, ενώ από τις επόμενες εβδομάδες μπαίνουμε στην περίοδο κορύφωσης της δραστηριότητας του ιού (Φεβρουάριος – Μάρτιος).  

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ),  κατά την εβδομάδα από 16 έως 22 Ιανουαρίου, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 310 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα όλα από νοσοκομεία.

    Τα 164 (52,9%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 156 (95,1%) ήταν τύπου Α και τα 8 (4,9%) ήταν τύπου Β. Τα 132 στελέχη τύπου Α ανήκαν όλα στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

    Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 144 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 135 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Μόνο τo 21% του συνόλου των ασθενών είχαν υποβληθεί στο αντιγριπικό εμβόλιο. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 26 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 21 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι 5 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία στην εντατική.

    Πρόκειται για 16 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 38 έως 92 έτη και μέση ηλικία τα 73,2 έτη. Από τα 25 (96,2%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από ένα 1 (3,8%)  ιός γρίπης τύπου Β. Τα 18 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερόμενα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκαν στον στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Τα 25 (96,2%) από τα 26 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υ.Υ. Ωστόσο, εξ’αυτών εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 5 (20%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Είναι κοινό κρυολόγημα ή γρίπη; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το φαγητό που προλαμβάνει και θεραπεύει  το κρυολόγημα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη mononews: Τι συμβαίνει με τη γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα; (ΕΓΓΡΑΦΟ – ΕΠΕΙΓΟΝ)



    ΣΧΟΛΙΑ