• ΥΓΕΙΑ

    Αυτή είναι η δραστηριότητα που λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες

    περπάτημα


    Εκτός από τα φαρμακευτικά σκευάσματα και  τις τροφές υπάρχει και μια δραστηριότητα που λειτουργεί ως  αντιφλεγμονώδες. Κι ενώ η δράση της κατά της φλεγμονής είναι αρκετά ισχυρή, η δόση της δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μεγάλη. 

    Είναι γνωστό ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, όπως έλεγχο του βάρους, ενίσχυση της καρδιάς, των οστών και των μυών καθώς και μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών, μεταξύ των οποίων και αρκετοί καρκίνοι.

    Πρόσφατα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν πως η άσκηση μπορεί, επίσης, να λειτουργήσει ως αντιφλεγμονώδες.

    Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Brain, Behavior and Immunity, διαπίστωσε ότι μόλις 20 λεπτά μέτριας άσκησης μπορεί να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, παράγοντας μια αντιφλεγμονώδη κυτταρική απόκριση.

    «Κάθε φορά που ασκούμαστε, πραγματικά κάνουμε κάτι καλό για το σώμα μας, σε πολλά επίπεδα, ακόμη και στο επίπεδο των ανοσοκυττάρων,» δήλωσε η ανώτερη συντάκτρια της μελέτης, Suzi Hong, PhD, από τα Τμήματα Ψυχιατρικής, Οικογενειακής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

    Η φλεγμονή δεν είναι κάτι κακό αλλά ένα ζωτικό μέρος της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού. Είναι η προσπάθειά του να θεραπεύσει τον εαυτό του μετά από έναν τραυματισμό, ή να τον υπερασπιστεί απέναντι σε ξένους εισβολείς (π.χ. οι ιοί και βακτήρια) αλλά και να επισκευάσει κατεστραμμένους ιστούς. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με το διαβήτη, την κοιλιοκάκη, την παχυσαρκία και άλλες καταστάσεις.

    «Η μελέτη μας δείχνει ότι μία προπόνηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη για να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Είκοσι λεπτά με μισή ώρα μέτριας έντασης άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα, φαίνεται να είναι αρκετή», εξήγησε η Hong και πρόσθεσε: «Η αίσθηση ότι η προπόνηση πρέπει να γίνεται σε μέγιστο επίπεδο προσπάθειας και για μεγάλη χρονική διάρκεια μπορεί να φοβίσει εκείνους που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη σωματική δραστηριότητα.»

    Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για  τις  χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία και η παχυσαρκία.

    «Οι ασθενείς με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται το γιατρό τους σχετικά με το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, αλλά γνωρίζοντας ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αντιφλεγμονώδες είναι ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός», υποστηρίζει η Hong.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτός είναι ο 29χρονος τραπεζίτης που “τρέχει” ένα γυμναστήριο με τζίρο 1,5 εκατ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 διατροφικοί συνδυασμοί που δεν πρέπει να κάνετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κι όμως, το γυμναστήριο “μικραίνει” τους μυς



    ΣΧΟΛΙΑ