• ΥΓΕΙΑ

    NanoKnife: Το σύγχρονο όπλο κατά του καρκίνου του παγκρέατος

    καρκίνος παγκρέατος


    Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της χρήσης του NanoKnife και της μεθόδου IRE (μη αναστρέψιμη ηλεκτροδιάτρηση) στην αντιμετώπιση του μη χειρουργίσιμου καρκίνου του παγκρέατος.

     

    Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη πάθηση με μικρό προσδόκιμο επιβίωσης. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα παρουσιάζονται περίπου 1000 περιστατικά εκ των οποίων μόνο τα 200 μπορούν να χειρουργηθούν.

    Οι προσπάθειες παγκοσμίως επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και η ποιότητα της ζωής των ασθενών που έχουν μη χειρουργήσιμους όγκους του παγκρέατος.

    Η μέθοδος IRE είναι μία νέα πρωτοποριακή τεχνική η οποία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, μπορεί να αυξήσει την διάμεση επιβίωση σε βαθμό που να φτάνει αυτή των χειρουργήσιμων όγκων, σε επιλεγμένους ασθενείς.

    Ειδικότερα, με τη χρήση του NanoKnife, το οποίο χρησιμοποιεί χαμηλής ενέργειας ηλεκτρικούς παλμούς, δημιουργούνται βλάβες (πόροι) στις κυτταρικές μεμβράνες και οδηγούν στην κυτταρική απόπτωση του ιστού-στόχου. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται “νέκρωση” (ίνωση) του όγκου, προσφέροντας προσωρινή σταθερότητα της νόσου.

    «Με την μέθοδο IRE, ασθενείς με μη εξαιρέσιμους ή με οριακά εξαιρέσιμους όγκους του παγκρέατος υπό χημειοθεραπεία, μπορεί να υποβληθούν σε καταστροφή του όγκου τους ή να βελτιώσουν τα όρια εκτομής μετά από χειρουργική εξαίρεση. Στο πλαίσιο μελέτης, τα πρώτα αποτελέσματα της μεθόδου IRE στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ ενθαρρυντικά.

    Ακόμα φαίνεται και έχει αρχίσει ήδη παγκοσμίως η χρήση της μεθόδου και σε άλλους μη εξαιρέσιμους ή οριακά εξαιρέσιμους όγκους του ήπατος, του προστάτου, του πνεύμονα, του ορθού και άλλων», ανέφερε ο πρόεδρος του συνεδρίου, γενικός χειρουργός, καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Χειρουργική Κλινική «Λαϊκό Νοσοκομείο», κ. Ευάγγελος Φελέκουρας, σε σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε εν όψει του 1ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος, Παγκρέατος και Χοληφόρων, που διεξήχθη στις 3-5 Μαρτίου 2017, στην Αθήνα.

    Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί με τη συγκεκριμένη τεχνική συνολικά 30 περιστατικά (10 στο Μεταξά, 12 στο Λαϊκό και τα υπόλοιπα σε νοσοκομείο της Λευκωσίας), τα οποία παρακολουθούνται.

    Από αυτά,  δύο περιστατικά έχουν ήδη συμπληρώσει χρονικό διάστημα δύο ετών, κατά το οποίο ο όγκος παραμένει σταθερός.

    «Είμαστε ακόμα σε πρώιμα στάδια και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα τελικά αποτελέσματα της τεχνικής, όμως είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε σε αυτήν την κατηγορία για να βοηθήσουμε ασθενείς που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε με άλλον τρόπο», τόνισε ο κ. Φελέκουρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λανθασμένες διαγνώσεις: Αυτές είναι οι ασθένειες που «μπερδεύουν» τους γιατρούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί – Δείτε πώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος: 10 συμπτώματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε –Τι έδειξε νέα έρευνα



    ΣΧΟΛΙΑ