• ΥΓΕΙΑ

    Καφές και τσιγάρο: Επιστήμονες “αποκωδικοποιούν” τη μεταξύ τους σχέση


    Είναι γνωστό ότι ο καφές και το τσιγάρο έχουν μία πολύ στενή σχέση.  Μία νέα έρευνα δείχνει ότι η αιτία κρύβεται στα γονίδια και μάλιστα το γεγονός αυτό ενδέχεται να δυσκολεύει την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

    Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εξέτασαν το γονιδίωμα σχεδόν 250.000 ανθρώπων από τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Βρετανία, καθώς και τις απαντήσεις που είχαν δώσει σε ερωτηματολόγια για τις συνήθειες και τη διατροφή τους.

    Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όσοι από τους εθελοντές έφεραν το «γονίδιο του καπνίσματος» είχαν περισσότερες πιθανότητες να λαχταρούν  έναν πλούσιο λάτε όποτε κάπνιζαν.

    Ως γονίδιο του καπνίσματος αποκαλείται η μετάλλαξη ενός γονιδίου που λέγεται CHRNA5 και συνδέεται με αυξημένο κάπνισμα.

    Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό BioRχiv, ανακάλυψαν ακόμα πως όσοι έφεραν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη κάπνιζαν καθημερινά περισσότερα τσιγάρα, συγκριτικά με όσους δεν την έφεραν.

    Μάλιστα, όσο πιο πολλές κόπιες από τη μετάλλαξη αυτή διέθεταν, τόσο περισσότερα πρόσθετα τσιγάρα κάπνιζαν και τόσο πιο πολύ καφέ έπιναν κατά μέσο όρο, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Marcus Munafò, καθηγητής Πειραματικής Ψυχολογίας στο Μπρίστολ.

    Κάθε πρόσθετο τσιγάρο συνδέθηκε με αύξηση της κατανάλωσης καφέ κατά 0,10 φλιτζάνια την ημέρα, γεγονός που σημαίνει πως «ένας άνθρωπος που καπνίζει 10 τσιγάρα παραπάνω την ημέρα, πίνει και 1,5 φλιτζάνι καφέ περισσότερο», είπε ο δρ Munafò.

    Πώς μπορεί όμως το κάπνισμα να αυξάνει την κατανάλωση καφεΐνης; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συσχέτιση οφείλεται στο ότι το κάπνισμα αλλάζει τον μεταβολισμό της καφεΐνης και έτσι ο οργανισμός την διασπά πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να πρέπει κανείς να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες από αυτήν για να αποκομίσει την ίδια δράση.

    Η συσχέτιση του καπνίσματος με την κατανάλωση καφέ μπορεί να δυσκολεύει την προσπάθεια των καπνιστών να απαλλαγούν από το τσιγάρο, εκτίμησε ο δρ Munafò. Και αυτό γιατί «αν ένας καπνιστής πάψει να καπνίζει αλλά εξακολουθήσει να καταναλώνει άφθονο καφέ, μπορεί να εκδηλώσει δυσάρεστες παρενέργειες όπως νευρικότητα, την οποία μπορεί λανθασμένα να αποδώσει σε στερητικό σύνδρομο της νικοτίνης και να ωθηθεί να ξαναρχίσει το κάπνισμα», είπε. Διευκρίνισε, όμως, ότι αυτό είναι απλώς μία θεωρία, την οποία προγραμματίζει να αξιολογήσει με τους συνεργάτες του σε επόμενη έρευνα που θα πραγματοποιήσουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάνω από 22 εκ. ζωές έχουν σώσει οι αντικαπνιστικές πολιτικές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξέρετε πόσες θερμίδες έχει ο καφές που πίνετε;

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καφές και κατάθλιψη: Μια περίπλοκη σχέση

     
     



    ΣΧΟΛΙΑ