• ΥΓΕΙΑ

    Frenemy: Πώς θα αναγνωρίσετε τον φίλο-φίδι


    Είναι ύπουλος, παραπλανητικός και “σφάζει με το γάντι”. Ο frenemy, δεν κυκλοφορεί κάνοντας σημαία τις προθέσεις του, ωστόσο, δίνει ενδείξεις που πρέπει να σας υποψιάσουν.

    Παρόλο που συνήθως είναι εξυπηρετικός και κολακευτικός, μερικές φορές μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό, μάλλον ρίχνει μελάνι για να θολώσει τα νερά σας. Βαθιά μέσα του «φιλοξενεί» ένα κρυφό κίνητρο: να σας ανταγωνιστεί ή να σας ταπεινώσει.

    Δείτε ποια είναι τα σημάδια

    Είναι βιαστικοί στη σχέση: Οι frenemies συχνά ποθούν την οικειότητα στις σχέσεις και επιδιώκουν να κανονίσουν κοινό γεύμα, στέλνουν αιτήματα φιλίας στο Facebook και ξεκινούν να στέλνουν γραπτά μηνύματα την ίδια μέρα. Αντίθετα οι πραγματικοί φίλοι κατανοούν ότι η οικοδόμηση μιας σχέσης χρειάζεται χρόνο. Οι frenemies θέλουν να έρθουν πολύ κοντά πολύ σύντομα.

    Δημιουργούν ανισορροπίες: Θα σας πουν την ιστορία της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των άκρως προσωπικών τους δεδομένων, στον πρώτο σας καφέ. Θα προσφερθούν να πάρουν τα παιδιά σας από το σχολείο, να σας βοηθήσουν σε ένα μεγάλο πρότζεκτ ή θα πληρώνουν κάθε φορά που πηγαίνετε για φαγητό.

    Στο πίσω μέρος του μυαλού σας, έχετε συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει μια ανισορροπία στη σχέση και έχετε δίκιο. Οι frenemies περιμένουν όλα αυτά να τους τα επιστρέψετε και μάλιστα με τόκο.

    Οι φίλοι θα κρατήσουν κάποια πράγματα σχετικά με την προσωπική τους ζωή για τον εαυτό τους και θα σας επιτρέψουν να κάνετε το ίδιο. Επιπλέον, ό,τι δώσουν θα το κάνουν με την καρδιά τους, χωρίς να περιμένουν κανένα αντάλλαγμα.

    Σφάζουν με το γάντι: Στους frenemies αρέσει να μειώνουν τους «φίλους» τους και μάλιστα μπροστά σε άλλους. Αν δεχθούν αντιδράσεις ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για ένα αστείο πείραγμα και «μεταβιβάζουν» την ευθύνη σε αυτούς που δεν αναγνωρίζουν το χιούμορ ή δεν μπορούν να δεχθούν ένα αστείο. Η φράση «Ποιος; Εγώ;» είναι η αγαπημένη τους και τη χρησιμοποιούν κάθε φορά που θέλουν να αποποιηθούν την κακία που προηγουμένως είπαν.

    Οι φίλοι σέβονται τα συναισθήματα των άλλων,  δεν τους προσβάλλουν και οποιεσδήποτε διαφορές τις λύνουν ήρεμα σε μία «τετ-α-τετ» επαφή.

    Κάνουν περίεργα κομπλιμέντα: Στην αρχή της σχέσης είναι γενναιόδωροι με τις φιλοφρονήσεις. Σιγά -σιγά όμως αρχίζουν να τις αναμειγνύουν με ήπια κριτική, η οποία, με τον καιρό, καταλήγει σε ύβρεις. Τα κομπλιμέντα του τύπου «Αυτό δεν είναι κακό γράψιμο, ειδικά για ένα άτομο με την εκπαίδευσή σου» (αλλά ούτε και καλό)  και «Κοίτα ποιος είναι συνεπής στο ραντεβού του. Σοβαρά, είμαι ευτυχής που μπόρεσες να το κάνεις» ανήκουν στα χαρακτηριστικά που μπορεί να σας υποψιάσουν.

    Οι φίλοι κάνουν ανεπιφύλακτες φιλοφρονήσεις και σπάνια ήπια κριτική, αλλά πάντα σε επίπεδο «πριβέ».

     

    frenemies

    Παρουσιάζουν ανακριτικό ενδιαφέρον: Τρέφονται με αρνητικές πληροφορίες και πάντα ψάχνουν για περισσότερες. Αν πείτε ότι είστε λίγο down, θα θέλουν να μάθουν το «γιατί». Τσακωθήκατε με το σύζυγό σας; Σας έχει πιάσει κατάθλιψη; Την επόμενη φορά που θα σας δουν, θα υποστείτε περαιτέρω ερωτήσεις για το ίδιο γεγονός.

    Στην αρχή θα αισθάνεστε καλά που υπάρχει κάποιος, ο οποίος θυμάται τι συμβαίνει στη ζωή σας και φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά. Με τον καιρό, όμως, θα παρατηρήσετε ότι το ενδιαφέρον αυτό έχει αρνητική χροιά και κάθε συζήτηση μετατρέπεται σε ανάκριση.

    Οι φίλοι δείχνουν ενδιαφέρον για τα προσωπικά σας προβλήματα, αλλά θα σεβαστούν τα όρια της ιδιωτικής σας ζωής. Οι frenemies θα ψάξουν για το ευαίσθητο σημείο σας και θα το «σκαλίζουν» κάθε φορά που θα τους δίνεται η ευκαιρία.

    Δεν τους «θέλει» το ένστικτό σας: Αν έχετε συνεχώς την αίσθηση ότι κάποιος στον κύκλο σας δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης ή έχει μια υστεροβουλία στην αναζήτηση της φιλίας σας, δώστε προσοχή. Πιθανώς δεν κάνετε λάθος.

    Οι φίλοι, με την πάροδο του χρόνου θα καταρρίψουν τους φόβους σας, αποδεικνύοντας ότι είναι αξιόπιστοι. Οι frenemies παράγουν, μονίμως, ένα αίσθημα ανησυχίας.

    Λατρεύουν το σαμποτάζ: Στόχος ενός frenemy δεν είναι να βοηθήσει το «φίλο» του να πετύχει, αλλά να εξασφαλίσει την αποτυχία του. Αν δεν τα καταφέρει θα είναι  δυστυχισμένος και θα αποκτήσει μία παθητικά-επιθετική συμπεριφορά ή ακόμα και ολοκληρωτική δολιοφθορά.

    Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να σας ζητήσει να αποσαφηνίσετε ένα ενοχλητικό σφάλμα δημόσια, λέγοντας ότι «απλά θέλει να είναι σίγουρος/η ότι άκουσαν όλοι το ίδιο πράγμα».

    Οι πραγματικοί φίλοι νοιάζονται για εσάς και θα σας βοηθήσουν να πετύχετε. Οι φίλοι – φίδια νοιάζονται για τον εαυτό τους και αισθάνονται καλύτερα όταν είστε στα χειρότερά σας.

    Συχνά αγνοούν το πραγματικό κίνητρο τους, το οποίο μπορεί να τροφοδοτείται από συναισθήματα ζήλιας, κατωτερότητας ή δυσαρέσκειας. Ακόμα κι έτσι, όμως, είναι καλύτερα να εντοπίσετε αυτές τις καταστροφικές σχέσεις και να τελειώνετε μαζί τους το συντομότερο δυνατό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύνδρομο του απατεώνα: 4 ενδείξεις ότι ανήκετε στο… club

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστημονική μελέτη: Οι κακοί άνθρωποι προκαλούν αηδία – Οι κακές πράξεις προκαλούν οργή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κι όμως, το γυμναστήριο “μικραίνει” τους μυς



    ΣΧΟΛΙΑ