• HealthStories.gr

    Το μυστήριο με την ανοσία του πληθυσμού – Τι ισχύει στ’ αλήθεια


    Ο καιρός περνάει, τα κρούσματα ανεβαίνουν, η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει, η πορεία της επιχείρησης Ελευθερία πάει σέρνοντας… Υπάρχει πρόβλημα με την ανοσία του πληθυσμού – ας το παραδεχτούμε – και εύλογα αναρωτιούνται πολλοί πολίτες τι ισχύει στ’ αλήθεια.

    Διότι μπορεί χθες ο πρωθυπουργός να ανακοίνωσε ότι σπάσαμε το φράγμα των 5 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα, όχι μόνο δεν πάνε βάσει σχεδίου, αλλά δεν διαφαίνεται και ελπίδα να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού εκείνων που δεν το έχουν κάνει ακόμη, είτε γιατί εξακολουθούν να διστάζουν και να έχουν δεύτερες σκέψεις, είτε γιατί, απλά, τάσσονται εναντίον, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο φανατικά.

    Υπάρχουν κι εκείνοι, που αποφεύγουν το εμβόλιο, γιατί περιμένουν το φάρμακο.

    Χθες ανακοινώθηκε ότι η Κομισιόν και συγκεκριμένα η αρμόδια Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, υπέγραψε κοινή σύμβαση και πλαίσιο σύμβασης με τη φαρμακευτική εταιρεία Glaxo Smith Kline για την προμήθεια του sotrovimab, μιας ερευνητικής θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την VIR biotechnology.

    Για να μην πούμε για τους “λαθρεπιβάτες” της ανοσίας… Εκείνους, δηλαδή, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να προστατεύονται από τον εμβολιασμών ημών των υπολοίπων.

    Σε όλο αυτό δεν βοηθάει και το γεγονός ότι νοσηλεύονται πλήρως εμβολιασμένοι, παρόλο που αυτό ξεκάθαρα συνιστά την εξαίρεση στον κανόνα.

    Το μυστήριο της ανοσίας

    Σίγουρα ο αριθμός των 5 εκατ. συμπολιτών μας, που είναι πλήρως θωρακισμένοι έναντι της COVID-19, ακούγεται εντυπωσιακός, όμως απέχει πάρα πολύ από όσα είχαν με ενθουσιασμό προαναγγελθεί, με βάση τον πρώτο σχεδιασμό και τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

    Τελειώνει ο Ιούλιος, ο κόσμος έχει κουραστεί και αντιδρά, φλερτάροντας με τον κίνδυνο σε πολλές περιπτώσεις. “Χάνονται” οι καλοκαιρινές διακοπές, τα προβλήματα στην εστίαση, στον τουρισμό και στην οικονομία παραμένουν και όλοι αναρωτιούνται τι να μας περιμένει από Σεπτέμβριο.

    Οπότε οι θριαμβολογίες ότι τα πάμε καλά, μάλλον δεν έχουν θέση εδώ, ακόμη κι αν οι προθέσεις είναι οι καλύτερες – και πώς να μην είναι, άλλωστε, ουδείς το αμφισβητεί αυτό, μιλάμε για το αγαθό της Δημόσιας Υγείας.

    Πάντως τα 5 εκατ. μεταφράζονται σε λιγότερο από το 50% του πληθυσμού. Μέχρι το 85%, που χρειάζεται, έχουμε δρόμο.

    Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, αν μπορούσαμε να προσθέσουμε εκείνους, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι κι έχουν αποκτήσει ανοσία λόγω νόσησης.

    Όμως:

    Τα άτομα, που έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα, θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν τουλάχιστον με μία δόση και κάποιες χιλιάδες εξ’ αυτών το έχουν κάνει και άρα συγκαταλέγονται μεταξύ των πλήρως εμβολισμένων πολιτών.

    Με εξαίρεση κάποιες μικρές ηλικίες, οι άνω των 18 ετών, που νόσησαν και ήταν ασυμπτωματικοί – άρα δεν το γνώριζαν – είναι πιθανό να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

    Ένα ποσοστό της τάξης του 4-8% των εμβολιασμένων δεν αποκτά ανοσία και άρα εξακολουθεί να είναι ευάλωτο στη νόσο.

    Συμπέρασμα: Η πραγματική ανοσία του πληθυσμού παραμένει άλυτο μυστήριο.



    ΣΧΟΛΙΑ