• HealthStories.gr

    Τι σημαίνει η αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 1,38

    • Νίνα Κομνηνού
    Τι σημαίνει η αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 1,38

    Πηγή: unsplash.com


    Ρεκόρ για το 2021 ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού, το γνωστό Rt, που σκαρφάλωσε στο 1,38, σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

    Ο δείκτης μεταδοτικότας Rt στο 1,38, είναι από τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί στη χώρα στη διάρκεια της επιδημίας, ενώ είναι ο υψηλότερος για φέτος.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν την έκρηξη 2ου κύματος του περασμένου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου το Rt ήταν στο 1,47, ενώ στο 1ο κύμα της πανδημίας ήταν στο 1,48. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης αυτός μειώθηκε, δηλαδή περιορίστηκε η εξάπλωση του κορονοιού με μέτρα τύπου lockdown – δηλ. τηλεργασία, απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο λιανεμπορίου, εστίασης και διασκέδασης, κ. λπ..

    Στο 3ο κύμα της επιδημίας τον περασμένο Μάρτιο ο δείκτης ήταν λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 1 με εύρος από 0,40 στις χαμηλού κινδύνου περιοχές έως 1,63 στις κόκκινες περιοχές.

    Τι σημαίνει υψηλός δείκτης μεταδοτικότητας – Rt

    Tο εύρος του Rt κυμαίνεται τώρα στα μέσα Ιουλίου με βάση την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ από 1,04 έως 1,76, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε 100 θετικοί στον κορονοϊό άνθρωποι μπορούν να μολύνουν τουλάχιστον άλλους 100 ανθρώπους έως άλλους 17!

    O δείκτης ήταν κάτω από το 0,8 στο τέλος Ιουνίου σε όλη χώρα, αποτυπώνοντας τον περιορισμό της επιδημίας και των μεταδόσεων, με δεδομένο ότι 100 θετικοί θα μπορούσαν να μεταδώσουν σε 80 άτομα.

    Ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονoϊού σαν πυρκαγιά είναι παραπάνω από ορατός, αφού τη συγκεκριμένη περίοδο δεν λαμβάνονται αυστηρά μέτρα περιορισμού τύπου lockdown.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ