• HealthStories.gr

    Συνταγογράφηση και αυξήσεις τιμών στα ελλειπτικά φάρμακα – Η ευκαιρία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

    • NewsRoom
    Συνταγογράφηση και αυξήσεις τιμών στα ελλειπτικά φάρμακα – Η ευκαιρία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας


    Αυξήσεις τιμών και ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ελλειπτικά φάρμακα, είναι ανάμεσα στα 10 μέτρα που αποφάσισε να λάβει το υπουργείο Υγείας, μπροστά στο παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων, ειδικά τώρα που η χώρα μας είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Το πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία που καλείται τώρα να αποδείξει ότι μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παραγωγή και διάθεση φαρμάκων.

    Ήδη, καθόλη τη διάρκεια του φθινοπώρου που ξεκίνησε το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα.

    Ο ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς παρατηρούνται τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων αλλά και των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλων καθυστερήσεων και ελλείψεων στον εφοδιασμό της αγοράς.

    Παράλληλα, το κύμα ιώσεων προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται και έχουν χαμηλές τιμές.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας, ανάμεσα στα 10 μέτρα που αποφάσισε, προβλέπει:

    • Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
    • Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

    Ουσιαστικά, έρχονται αυξήσεις τιμών σε αυτά τα φάρμακα, προκειμένου να περιοριστεί μελλοντικά το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών, αφού τώρα απαγορεύεται σε φαρμακαποθήκες να εξάγουν τα φάρμακα αυτά προς άλλες χώρες όπου η τιμή τους είναι μεγαλύτερη από την ελληνική.

    Αυτή τη στιγμή τα περίπου 200 φάρμακα που είναι σε έλλειψη, ειδικά στα ιδιωτικά φαρμακεία, είναι κυρίως παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά και φάρμακα για τις ιώσεις (αποσυμφορητικά, κ.λπ.), αντιυπερτασικά και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα”.

    Σημειώνεται πως το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων είναι ακόμα πιο έντονο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου λείπουν έως και 400 φάρμακα ευρείας χρήσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπουργείο Υγείας: 10 επιπλέον μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων

    ΣΦΕΕ: Μικρότερης κλίμακας από άλλες χώρες η έλλειψη φαρμάκων στη χώρα μας



    ΣΧΟΛΙΑ