• HealthStories.gr

    Συμβουλές για ένα stress-free Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

    • NewsRoom


    Ονειρεύεστε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε και εσείς το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, χωρίς να είστε συνέχεια στην κουζίνα;

    Για ένα stress free Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το μυστικό είναι στην οργάνωση και στη σωστή προετοιμασία. Αφιερώστε λοιπόν λίγο περισσότερο χρόνο τις προηγούμενες ημέρες από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και θα δείτε πως μπορείτε να έχετε λιγότερο αγχωτικές διακοπές.

    Τι μπορείτε να κάνετε από πριν

    Σχεδιάστε το μενού

    Κάντε μια λίστα με τα άτομα που θα έρθουν στο σπίτι σας και μάθετε εάν πρέπει να καλύψετε τυχόν διατροφικούς περιορισμούς. Σκεφτείτε επίσης τι φαγητό δεν καταναλώθηκε πέρυσι για να μην μαγειρέψετε πολύ φαγητό. Υπολογίσετε πόσο φαγητό χρειάζεστε για το χριστουγεννιάτικο δείπνο και οργανώστε τις αγορές σας.

    Χρησιμοποιήστε ό,τι έχετε

    Ένας καλός τρόπος για να μειώσετε το κόστος και τη σπατάλη ενόψει των Χριστουγέννων είναι να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε ήδη στο ψυγείο και στα ντουλάπια.

    Ψυγείο

    Ο αποθηκευτικός χώρος είναι πολύτιμος την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε ενόψει του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, σχεδιάστε να καταναλώσετε άμεσα τα γεύματα που έχετε στο ψυγείο. Έτσι δημιουργείτε περισσότερο χώρο αποθήκευσης, μειώνετε τη σπατάλη φαγητού και ίσως να έχετε λιγότερο μαγείρεμα κατά την αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα των Χριστουγέννων.

    Εάν ετοιμάσετε μια παραδοσιακή γαλοπούλα, κάντε χώρο για να την βάλετε στο κάτω ράφι, έτσι ώστε οι σταγόνες να μην πέφτουν σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, καθώς αυτό θα μπορούσε να μεταδώσει μικρόβια.

    Πριν τα ψώνια, δείτε τι έχετε στο ντουλάπι σας

    Πριν ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ελέγξτε τα ντουλάπια σας για είδη όπως βότανα και μπαχαρικά, μέλι, μουστάρδα, αλεύρι, ζάχαρη, ζελέ, κρέμα, κύβους ζωμού. Δεν έχει νόημα να αγοράσετε περισσότερα αν τα έχετε ήδη.

    Μπαγιάτικο ψωμί

    Αν θέλετε να μειώσετε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και της σπατάλης τροφίμων, χρησιμοποιήστε το μπαγιάτικο ψωμί. Αφήστε το να στεγνώσει εντελώς και στη συνέχεια ψιλοκόψτε το σε μια μηχανή επεξεργασίας τροφίμων. Η τριμμένη φρυγανιά διατηρείται για μήνες στην κατάψυξη ή έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο.

    Προετοιμασία

    Φτιάξτε τη σάλτσα

    Θα μπορούσατε να αφήσετε τη σάλτσα μέχρι την τελευταία στιγμή ή μπορείτε απλώς να τη φτιάξετε μερικές μέρες νωρίτερα και να γλιτώσετε από το άγχος. Βάλτε την στην κατάψυξη και την παραμονή των Χριστουγέννων βάλτε την να ξεπαγώσει στο ψυγείο.

    Φτιάξτε τη γέμιση

    Η γέμιση της γαλοπούλας είναι ένα ακόμη πράγμα που μπορείτε να μαγειρέψετε και να καταψύξετε νωρίτερα.

    Γαλοπούλα

    Από τις 22 Δεκεμβρίου πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε τη γαλοπούλα σας. Εάν έχετε μια κατεψυγμένη γαλοπούλα, πρέπει να της δώσετε αρκετό χρόνο για να την ξεπαγώσετε. Αφήστε την στο ψυγείο 24 ώρες για κάθε 2-2,5 κιλά.

    Εάν έχετε μια γαλοπούλα 7,5 κιλών, μπορεί να χρειαστούν έως και 3 ημέρες για την απόψυξη, επομένως θα πρέπει να ξεκινήσετε την απόψυξη στις 22 Δεκεμβρίου. Ο καλύτερος τρόπος για να την ξεπαγώσετε είναι να την τοποθετήσετε σε μία πιατέλα ή έναν δίσκο στο κάτω ράφι του ψυγείου σας.

    Θα πρέπει να μαγειρέψετε μια φρέσκια γαλοπούλα εντός 2 ημερών από την αγορά της. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραλάβετε τη γαλοπούλα πριν από τις 23 Δεκεμβρίου.

    Εάν η γαλοπούλα είναι συσκευασμένη σε κενό, μπορείτε να ακολουθήσετε την ημερομηνία χρήσης. Πάντα να αποθηκεύετε τη γαλοπούλα σας στο κάτω ράφι του ψυγείου, έτσι ώστε οι χυμοί να μην στάζουν σε άλλα τρόφιμα.

    Την προηγούμενη ημέρα

    Το προηγούμενο βράδυ από το τραπέζι, προετοιμάστε τα λαχανικά σας, έτσι ώστε τα Χριστούγεννα να μείνει μόνο να φτιάξετε τη σαλάτα ή τη διακόσμηση σε συνοδευτικά.

    Την ημέρα του τραπεζιού

    Χριστουγεννιάτικοι βοηθοί

    Ζητήστε βοήθεια από όλα τα μέλη της οικογένειας, διαχωρίστε τις διάφορες δουλειές ανάλογα με την ηλικία και αφήστε όλους να συμμετάσχουν στη διασκέδαση της προετοιμασίας.

    Έκτακτη ανάγκη

    Τα πράγματα μπορεί να μην πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οπότε πρέπει να έχετε ένα plan b. Καλό είναι να έχετε προμηθευθεί κατεψυγμένα προϊόντα που να μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα και εύκολα.

    Αν όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο, την ημέρα των Χριστουγέννων το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τη γαλοπούλα στο φούρνο, να στρώσετε το τραπέζι και όταν η γαλοπούλα τελειώσει και ξεκουραστεί, να μαγειρέψτε το προετοιμασμένα λαχανικά ή ότι άλλο έχετε στο μενού, να ξαναζεστάνετε τη σάλτσα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς να διαλέξετε παιχνίδια ασφαλή για τα μάτια των παιδιών

    ΙΣΑ: Πώς θα προστατευθούμε από λοιμώξεις και στρεπτόκοκκο μέσα στις γιορτές

    Χριστούγεννα και βιβλίο: Πέντε προτάσεις για δώρο διαχρονικό



    ΣΧΟΛΙΑ