• HealthStories.gr

    Σήμερα η απόφαση για τις μάσκες – Ως το τέλος Μαρτίου η περαιτέρω άρση των μέτρων

    Άρση μέτρων για την χρήση μάσκας

    Άρση μέτρων για την χρήση μάσκας


    Σήμερα αναμένεται η απόφαση για τις μάσκες και συγκεκριμένα για την κατάργησή τους στους εξωτερικούς χώρους. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και η άρση του μέτρου αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Εξάλλου ως το τέλος Μαρτίου αναμένεται η περαιτέρω άρση των μέτρων.

    • Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 408 νέες διασωληνώσεις – ο χαμηλότερος αριθμός από τις 30 Οκτωβρίου 2021.
    • Ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από τις 14.700.
    • Οι νέες νοσηλείες είναι κάτω από 300 την ημέρα και τα εξιτήρια έχουν αυξηθεί.
    • Η κάλυψη των απλών κλινών COVID στα νοσοκομεία είναι στα επίπεδα του 44% και των ΜΕΘ στο 64%.
    • Ο αριθμός των θανάτων έχει, επίσης, μειωθεί.

    Η απόφαση για τις μάσκες – Το παράδειγμα των ΗΠΑ

    Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και το γεγονός ότι εφεξής ο καιρός θα παρουσιάζει σταδιακά βελτίωση συνέτειναν στην άρση του μέτρου.

    Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συμπλέει με την πολιτική ευρωπαϊκών χωρών και του Αμερικανικού Οργανισμού Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τις μάσκες.

    Σχετική απόφαση δεν ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, καθώς κρίθηκε πως το μέτρο έπρεπε να παραμείνει σε ισχύ, ενόψει του τριήμερου εορτασμού της Αποκριάς. Θυμίζουμε ότι οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτικές από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε άρχισε να επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον.

    Χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Γερμανία οδεύουν, επίσης, προς κατάργηση της χρήσης μάσκας – κάποιες το έχουν, ήδη, εφαρμόσει.

    Την ίδια ώρα τα CDC προχώρησαν σε σύσταση, σύμφωνα με την οποία η χρήση μάσκας – ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους – συναρτάται με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το 70% των Αμερικανών μπορεί να μην φορά μάσκες ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό.

    Υποχρεωτικές οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους

    Στη χώρα μας, πάντως, αναμένεται να υπάρξει σύσταση για χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, στους οποίους παρατηρείται πολυκοσμία και άρα αυξημένος κίνδυνος διασποράς. Όσο για τους εσωτερικούς χώρους, εκεί οι μάσκες φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να φοριούνται κανονικά.

    «Μέσα στο Μάρτιο θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα που υπάρχουν και θα πάμε σε ένα κανονικό Πάσχα και καλοκαίρι κοντά στην κανονικότητα, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορεί να γυρίσει η πανδημία το φθινόπωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας σε χθεσινή συνέντευξή του.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι όμορφοι και ελκυστικοί άνθρωποι μπορούν να είναι περήφανοι για πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

    Εριέττα Κούρκουλου – Βίκυ Λοΐζου στο mononews: Δυο νέες γυναίκες στη μάχη κατά του καρκίνου

    Οριακή η πτώση στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα Αττικής και Θεσσαλονίκης



    ΣΧΟΛΙΑ