• HealthStories.gr

    Παραλλαγή Όμικρον: Τα διαφορετικά συμπτώματα σε εμβολιασμένους με 1, 2 ή 3 δόσεις και σε ανεμβολίαστους

    • NewsRoom
    Παραλλαγή Όμικρον: Τα διαφορετικά συμπτώματα σε εμβολιασμένους με 1, 2 ή 3 δόσεις και σε ανεμβολίαστους


    Τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά στους εμβολιασμένους ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

    Έτσι, ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί με μία δόση έχει πολύ πιο έντονα συμπτώματα από ένα άτομο που έχει κάνει και τις 3 δόσεις του εμβολίου έναντι της COVID-19.

    Με την Όμικρον να είναι πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή της COVID-19, οι γιατροί αποκαλύπτουν συμπτώματα που βλέπουν συνήθως. Πολλοί λένε ότι τα συμπτώματα είναι κοντά σε αυτά ενός κρυολογήματος ή της γρίπης, αλλά η σοβαρότητα της Όμικρον εξαρτάται από την κατάσταση του εμβολιασμού.

    1. Συμπτώματα Όμικρον

    Η Δρ. Katherine Poehling, ειδικευόμενη σε λοιμώξεις στο Atrium Health Wake Forest Baptist στη Βόρεια Καρολίνα, είπε στο NBC News την περασμένη εβδομάδα ότι «βήχας, συμφόρηση, καταρροή και κόπωση φαίνεται να είναι εμφανή συμπτώματα με την παραλλαγή Όμικρον. Αλλά σε αντίθεση με τη Δέλτα, πολλοί ασθενείς δεν χάνουν τη γεύση ή τη μυρωδιά τους».

    2. Συμπτώματα Όμικρον σε πλήρως εμβολιασμένους και με την αναμνηστική δόση

    Τα συμπτώματα της Όμικρον μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πόσες δόσεις εμβολίου έχετε κάνει, σύμφωνα με τον Δρ. Craig Spencer MD MPH NYC ER γιατρός Διευθυντής Παγκόσμιας Υγείας στην Επείγουσα Ιατρική.

    «Κάθε ασθενής που έχω δει με Covid που είχε κάνει την 3η “αναμνηστική” δόση είχε ήπια συμπτώματα. Λέγοντας ήπια εννοώ κυρίως πονόλαιμο. Πολύ πονόλαιμο. Επίσης κάποια κόπωση, ίσως κάποιοι μυϊκοί πόνοι. Χωρίς δυσκολία στην αναπνοή. Χωρίς δύσπνοια λίγο άβολα, αλλά μια χαρά», έγραψε ο Δρ Σπένσερ.

    3. Συμπτώματα Όμικρον σε άτομα με δύο δόσεις εμβολίου

    Ο Δρ Spencer έγραψε στο Twitter, «οι περισσότεροι ασθενείς που έχω δει που είχαν κάνει 2 δόσεις Pfizer/Moderna είχαν ακόμα “ήπια” συμπτώματα, αλλά περισσότερα από εκείνους που είχαν λάβει την τρίτη δόση. Περισσότερο κουρασμένοι. Υψηλότερος πυρετός. Περισσότερος βήχας. Λίγο περισσότερο σε άσχημη κατάσταση γενικά συνολικά. Αλλά όχι δύσπνοια. Δεν είχαν δυσκολία στην αναπνοή. Ήταν κυρίως καλά».

    4. Συμπτώματα Όμικρον σε άτομα με μία δόση του εμβολίου ή με το εμβόλιο J&J

    Ο Δρ Spencer έγραψε: «Οι περισσότεροι ασθενείς που έχω δει και είχαν κάνει μία δόση J&J και είχαν εκδηλώσει COVID-19 ήταν σε χειρότερη κατάσταση συνολικά. Ένιωθαν φρικτά. Πυρετός για λίγες μέρες (ή περισσότερες). Αδύναμοι, κουρασμένοι. Κάποια δύσπνοια και βήχας. Αλλά κανένας δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Ούτε ένας που χρειάστηκε οξυγόνο. Η Όμικρον δεν ήταν απειλητική για τη ζωή».

    5. Συμπτώματα Όμικρον σε ανεμβολίαστους

    Ο Δρ Σπένσερ αποκάλυψε στο Twitter: «Και σχεδόν κάθε ασθενής που φρόντισα και έπρεπε να εισαχθεί με COVID δεν ήταν εμβολιασμένος. Είχαν βαθιά δύσπνοια. Το οξυγόνο έπεφτε όταν περπατούσαν. Όλοι χρειάζονταν οξυγόνο για να αναπνέουν κανονικά».

    Ο Δρ Σπένσερ ήταν πολύ σαφής στα ευρήματά του με βάση την εμπειρία του με ασθενείς με COVID και τα όσα έχει δει προσωπικά. Ο ίδιος έγραψε «Όλα αυτά είναι απλώς παρατηρήσεις από τις πρόσφατες μετακινήσεις μου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Αλλά το ίδιο επιβεβαιώθηκε από τοπικά και εθνικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν ένα πολύ δυσανάλογο μερίδιο εκείνων με σοβαρή ασθένεια, που χρειάζονται νοσηλεία και πεθαίνουν από Covid. Επομένως, ανεξάρτητα από την πολιτική σας πεποίθηση, ή τις σκέψεις σας για τις μάσκες ή το πού ζείτε σε αυτή τη χώρα, ως γιατρός επειγόντων περιστατικών που θα εμπιστευόσασταν τη ζωή σας αν ερχόσασταν στο νοσοκομείο στις 3 το πρωί, σας υπόσχομαι ότι θα προτιμούσατε να αντιμετωπίσετε το επερχόμενο κύμα Omicron με εμβολιασμό. Παρακαλώ να είστε ασφαλείς».

    Διαβάστε επίσης:

    Τα μωρά της πανδημίας έχουν ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις στα αναπτυξιακά τεστ

    Ακόμα και πρώιμη άνοια μπορεί να προκαλέσει η COVID-19



    ΣΧΟΛΙΑ