• HealthStories.gr

    Ως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων – Τι γίνεται με επαναλοιμώξεις και εμβολιασμένους στις ΜΕΘ


    Στο… παιχνίδι της επιδημίας έχουν μπει δυναμικά οι επαναλοιμώξεις, ενώ ο αριθμός των εμβολιασμένων, οι οποίοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, αυξάνεται συνεχώς – το 43,45% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα του Απριλίου είναι καλύτερα, μεν, αλλά ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της COVID-19 παραμένει σταθερός στη χώρα μας.

    Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ως την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις για την άρση όλων των μέτρων από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Ο νέος οδικός χάρτης αναμένεται να εφαρμοσθεί αμέσως μετά το Πάσχα και ως το φθινόπωρο, οπότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέο επιδημικό κύμα. Ως προς τη χρήση μάσκας, πάντως, φαίνεται πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν, αφού, μας αρέσει – δεν μας αρέσει, αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας από τις μολύνσεις.

    Η αύξηση των εμβολιασμένων στις Μονάδες, ο αριθμός των θανάτων που «επιμένει», καθώς και η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη από τον Σεπτέμβριο, είναι «αγκάθια» για την κυβέρνηση.

    Αύξηση στις επαναλοιμώξεις

    Την ώρα που τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, προβληματίζουν οι συνολικές επαναλοιμώξεις. Ο αριθμός, που καταγράφηκε τις τελευταίες 24 ώρες, ήταν 118. Από την αρχή της επιδημίας ο συνολικός αριθμός τους εκτιμάται σε 119.003 (ποσοστό 3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

    Όσο για τους θανάτους, φαίνεται να έχουμε τόσο… εξοικειωθεί με τα σκληρά νούμερα, που «δεν ανοίγει ρουθούνι», ούτε καν το συζητάμε καλά – καλά. Συνολικά από την αρχή της επιδημίας 28.205 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορονοϊό SARS-CoV-2, χθες ανακοινώθηκαν άλλες 72 απώλειες. Έξι από τα θύματα, μάλιστα, ήταν ηλικίας κάτω των 60 χρόνων και είχαν σοβαρά συνοδά νοσήματα.

    Το Πάσχα και η 4η δόση του εμβολίου

    Μέσα σε όλα αυτά οι άνω των 80 ετών δεν φαίνεται να «ψήνονται» με την 4η δόση του εμβολίου. Η ανταπόκριση ως τώρα είναι μάλλον μέτρια, αφού τις πέντε μέρες, που λειτουργεί η σχετική πλατφόρμα, 34.000 πολίτες άνω των 80 ετών έχουν κλείσει ραντεβού να πάνε να την κάνουν.

    Το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες την πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι δικαιούχοι ηλικίας από 70 έως 79 ετών.

    Σε σχέση με τον εορτασμό του Πάσχα, η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα συμβάλει στο να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να περάσουμε τις ημέρες αυτές με ασφάλεια. Η διατήρηση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός – περιφορά Επιταφίου και Ανάσταση – θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Διαβάστε επίσης:

    Απώλεια βάρους σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – Μία ατελείωτη μάχη

    Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη – Οι τιμές και τα επίπεδα της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH)

     



    ΣΧΟΛΙΑ