• HealthStories.gr

    Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την επιστροφή στο σπίτι μετά από πλημμύρα

    • NewsRoom


    Οδηγίες για την ασφαλή επιστροφή στο σπίτι σας μετά από πλημμύρα, δίνει ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να είστε ασφαλείς και να μην κινδυνέψετε.

    Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την επιστροφή στο σπίτι μετά από πλημμύρα

    Πριν την είσοδο στο κτήριο πραγματοποιήστε επισκόπηση του χώρου για την καταλληλόλητα εισόδου σε αυτόν. Εισέρχεστε πάντα με ασφάλεια. Προτείνεται να επιστρέψετε στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό φως.

    Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε και μην οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά. Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και αδιάβροχη ενδυμασία, χρησιμοποιήστε μια μακριά ράβδο για να ελέγξετε το βάθος του νερού και αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.

    Εάν υπάρχουν στάσιμα νερά στο σπίτι σας, πριν τον καθαρισμό, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε το κεντρικό ρεύμα. Εφόσον μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον κεντρικό διακόπτη από μια στεγνή τοποθεσία, τότε προχωρήστε και απενεργοποιήστε το ρεύμα, ακόμη και αν αυτό καθυστερήσει τον καθαρισμό.

    Εάν πρέπει να μπείτε σε στάσιμα νερά για να αποκτήσετε πρόσβαση στον κεντρικό διακόπτη ρεύματος, τότε καλέστε ηλεκτρολόγο για να τον απενεργοποιήσει. ΠΟΤΕ μην ενεργοποιείτε ή απενεργοποιείτε το ρεύμα μόνοι σας ή μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό εργαλείο ή συσκευή ενώ στέκεστε μέσα στο νερό.

    Επιπρόσθετα:

    • Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν ενδέχεται να έχουν βραχεί. Ζητήστε από έναν ηλεκτρολόγο να ελέγξει το ηλεκτρικό σύστημα του σπιτιού πριν ανοίξετε το ρεύμα.
    • Εάν μυρίσετε αέριο ή υποψιάζεστε διαρροή, κλείστε την κεντρική βαλβίδα αερίου, ανοίξτε όλα τα παράθυρα και εγκαταλείψτε αμέσως το σπίτι σας. Ειδοποιήστε την εταιρεία αερίου ή την αστυνομία ή την πυροσβεστική υπηρεσία και μην ανάψετε τα φώτα ή κάνετε οτιδήποτε που θα μπορούσε να προκαλέσει σπινθήρα. Μην επιστρέψετε μέχρι να ενημερωθείτε ότι μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια.
    • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τις διακοπές ρεύματος στη χρήση εναλλακτικών πηγών καυσίμου για θέρμανση, ψύξη και μαγείρεμα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν συγκέντρωση ποσότητας μονοξειδίου του άνθρακα και να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση των ανθρώπων και των ζώων σε εσωτερικούς χώρους.
    • Εάν το σπίτι ήταν κλειστό για αρκετές ημέρες, ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα για να αεριστεί (τουλάχιστον 30 λεπτά) πριν μπείτε και μείνετε μέσα σε αυτό.
    • Εάν το σπίτι σας έχει πλημμυρίσει και ήταν κλειστό για αρκετές ημέρες, θεωρείστε ότι έχει αναπτυχθεί σε αυτό μούχλα. Δείτε την ενότητα παρακάτω για «Διαχείριση αντικειμένων και επιφανειών με κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας».
    • Τα νερά της πλημμύρας περιέχουν λύματα και άλλα απόβλητα και είναι μολυσμένα/ρυπασμένα τόσο με λοιμογόνους παράγοντες όσο και με χημικές ουσίες. Αποφεύγετε την επαφή με αυτά χωρίς εξοπλισμό ατομικής προστασίας.
    • Αποκαταστήστε τυχόν διαρροές σε στέγες, τοίχους, υδραυλικά καθώς και το αποχετευτικό δίκτυο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς το συντομότερο δυνατό

    Για τον καθαρισμό του σπιτιού:

    • Λάβετε μέτρα ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του σπιτιού (προστατευτικά γυαλιά ή οθόνιο προσώπου, μάσκες αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή FFP2, προστατευτικά γάντια από καουτσούκ για βαριά εργασία, ψηλές αδιάβροχες μπότες ή γαλότσες από καουτσούκ, μακρυμάνικη και αδιάβροχη στολή και παντελόνι).
    • Απομακρύνετε και πετάξτε αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ).
    • Απορρίψτε οποιαδήποτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
    • Απομακρύνετε τα παιδιά από το σπίτι κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.
    • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
    • Σε περίπτωση παρουσίας εντόμων, όπως μυγών, κατσαρίδων κ.α., χρησιμοποιήστε εγκεκριμένα εντομοκτόνα, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων.
    • Μην έρχεστε σε επαφή με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς λήψη ατομικών μέτρων προστασίας (γαλότσες, μακριά ρούχα, γάντια κ.τ.λ.).
    • Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν στα στάσιμα νερά και στη λάσπη.
    • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τη μετακίνηση αντικειμένων λόγω πιθανής εμφάνισης τρωκτικών ή ερπετών.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτοδιοικητικές εκλογές: Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις»

    Φλαβονοειδή: Σε αυτές τις τροφές μπορείτε να τα βρείτε σε πλούσιες ποσότητες

    Public: Πακέτο ενίσχυσης Οικογένειας στο πρόγραμμα «Θεσσαλία, στηρίζουμε από καρδιάς»



    ΣΧΟΛΙΑ