• HealthStories.gr

    Όχι απλό κρυολόγημα η COVID-19 για τα παιδιά – Σε ένα δίμηνο νόσησαν κοντά 20.000

    Παιδί που νοσεί με κορονοϊό (Πηγή: healthstories.gr)


    Η COVID-19, η νόσος που δεν σταματά να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, καταβαραθρώνει τη μία αισιόδοξη εκτίμηση μετά την άλλη.

    Η διασπορά του κορονοϊού SARS-CoV-2 στα παιδιά παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα – σε ένα δίμηνο νόσησαν κοντά 20.000 – και με το σύνδρομο MIS-C να καραδοκεί, φάνηκε ότι μόνο απλό κρυολόγημα δεν είναι η νόσος για κάποια παιδιά.

    Τρία νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε ΜΕΘ. Πρόκειται για ένα βρέφος 22 μηνών και για δύο ακόμη παιδιά 13 ετών.

    Όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου: «Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 34 έτη με το 1/3 των κρουσμάτων σταθερά να αφορά σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 17 ετών».

    Η καταγραφή αυτή αποδίδεται κυρίως στον εντατικό έλεγχο λόγω σχολείων.

    Όχι απλό κρυολόγημα η COVID-19 για τα παιδιά

    Στον απόηχο της ανακοίνωσης για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο λόγω COVID-19, το λεγόμενο MIS-C, οι γονείς ανησυχούν πολύ και ενημερώνονται, ώστε να είναι σε ετοιμότητα για τα ένοχα συμπτώματα. Το σύνδρομο MIS-C συνήθως εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορονοϊό.

    Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση, που ένα παιδί, το οποίο έχει περάσει πρόσφατα COVID-19, εμφανίσει υψηλό πυρετό, οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον παιδίατρο.

    Σύμφωνα με μελέτη υπό την καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρίζα Τσολιά, στη χώρα μας έως το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευθεί 119 παιδιά με το συγκεκριμένο σύνδρομο, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Τα κύρια συμπτώματα, που εμφάνισαν, ήταν πυρετός, γαστρεντερική διαταραχή και εξανθήματα. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά. Δύο στα δέκα παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ.

    Μόνο μέσα σε ενάμιση μήνα, το διάστημα από την αρχή του έτους έως σήμερα, εμφάνισαν το σύνδρομο 30 παιδιά.

    Αναμένεται αύξηση

    «Είναι αναμενόμενο οκτώ βδομάδες μετά από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων λόγω του πανδημικού κύματος της Όμικρον, να δούμε νέα περιστατικά με MIS-C», επεσήμανε η κα Παπαευαγγέλου.

    «Πρόσφατη μελέτη από τα αμερικανικά CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας από 12 έως 17 ετών με δύο δόσεις μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%. Όλα τα παιδιά, που εμφάνισαν σοβαρό MIS-C και μπήκαν στο νοσοκομείο και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ήταν ανεμβολίαστα», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Βάνα Παπαευαγγέλου, η Μαρία Θεοδωρίδου και η σκιά του προέδρου του ΣΦΕΕ

    Τα 6 χαρακτηριστικά του εμβολίου Nuvaxovid της Novavax



    ΣΧΟΛΙΑ