• HealthStories.gr

    Νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι με το Hospital@Home – Πότε ξεκινάει το νέο πρόγραμμα και σε ποιους αφορά

    Hospital@Home

    Πηγή: healthstories.gr


    Μέσα στους επόμενους δύο μήνες και από το Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα Hospital@Home.

    Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, στο πλαίσιο του 21ου Συνέδριου Health World, με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

    Το Hospital@Home δεν είναι τίποτε άλλο παρά η φροντίδα σοβαρά ασθενών στο σπίτι τους και ο κ. Κωτσιόπουλος είχε μιλήσει για αυτό το φιλόδοξο project στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

    Τo πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός, που διατίθεται, φτάνει τα 14.722. 272 ευρώ.

    Καινοτόμο πρόγραμμα Hospital@Home

    Το πρόγραμμα Hospital@Home, που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες προς ογκολογικούς ασθενείς, που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι με τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως είναι οι εγχύσεις φαρμάκων χημειοθεραπείας, για παράδειγμα.

    Οι νέες υπηρεσίες, οι οποίες αρχικά θα εφαρμοστούν πιλοτικά, αναμένεται να είναι πιο ασφαλείς για τους ασθενείς και πιο οικονομικές για το κράτος.

    Μέχρι σήμερα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, που καλύπτει την κατ΄οίκον νοσηλεία, αλλά αυτό δεν καλύπτει τις επιπλέον ιατρικές πράξεις από νοσηλευτές, που θα χρειαστούν για τη νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι.

    Όπως είπε ο κ. Κωτσιόπουλος, το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

    • Χρήση τεχνολογίας: με την τηλεϊατρική και την τηλεμετρία θα μπορούν να παρακολουθούνται οι ασθενείς στο σπίτι και όταν ο νοσηλευτής ή ο γιατρός θα επισκέπτεται το σπίτι, θα έχει στηθεί ένα περιβάλλον, που θα προσομοιάζει με τον θάλαμο νοσηλείας (μηχανήματα που θα επικοινωνούν με το νοσοκομείο).
    • Δημιουργία 8 Κέντρων Αναφοράς (ΚΑ) για τη Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι (ΝΟΣΠΙ). Θα ξεκινήσουν άμεσα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αναβαθμιστεί, όταν ψηφιστεί το καινούριο, πιθανόν την άνοιξη του 2023.

    Η αρχή από τον «Άγιο Σάββα»

    Το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» θα ξεκινήσει την κατ΄οίκον νοσηλεία σε ογκολογικούς ασθενείς, καθώς έχει αναλάβει το πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ, για την παροχή κατ΄οίκον ογκολογικής θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο.

    Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας εκτίμησε ότι, όταν υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα επεκταθεί το έργο και στα υπόλοιπα 8 Κέντρα, τα οποία θα επιλεγούν μέσω διαγωνισμού, που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Προβληματίζει η αύξηση στις εισαγωγές – Αναμένεται αύξηση σε νοσηλείες και σε θανάτους

    Τομοσύνθεση αντί μαστογραφίας: Τα οφέλη

     



    ΣΧΟΛΙΑ