• HealthStories.gr

    Μόνο στο HS: Έρχονται δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος με ΑΙ – Ποιοι θα τις κάνουν

    Μόνο στο HS: Έρχονται δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος με ΑΙ – Ποιοι θα τις κάνουν

    Πηγή: healthstories.gr


    Μετά τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου “Σπύρος Δοξιάδης”, έρχονται δωρεάν εξετάσεις και για τον καρκίνο του δέρματος. Αυτό ανέφερε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο πλαίσιο του πανελλήνιου συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τα οικονομικά και για τις πολιτικές της υγείας, που συνεχίζει σήμερα τις εργασίες του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Η κα Αγαπηδάκη συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Από την ευρωπαϊκή στην εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου” και στην εισήγησή της ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα γίνονται και δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του δέρματος.

    Ποιοι θα κάνουν εξετάσεις για καρκίνο του δέρματος

    Το νέο πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά από ΕΣΠΑ και εντάσσεται στη Δημόσια Υγεία και όχι στο πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”.

    “Είναι δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, για το μελάνωμα, που είναι πολύ συχνό, καθώς και για άλλες μορφές δερματικού καρκίνου. Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και συγκεκριμένα σε χειρώνακτες, σε γεωργούς, σε κτηνοτρόφους, σε αλιείς κτλ, που εργάζονται πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο και έχουν πολλές πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του δέρματος”, επεσήμανε η κα Αγαπηδάκη.

    Οι συγκεκριμένες προληπτικές ιατρικές εξετάσεις θα υλοποιούνται σε συνεργασία με τα Περιφερειακά Ιατρεία και με κάποιες εξειδικευμένες δερματολογικές κλινικές (π.χ. του νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός).

    Μάλιστα θα γίνονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence, AI).

    Πιλοτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

    Ειδικότερα η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι πιλοτική και θα αξιολογηθεί εάν και εφόσον θα μπει στην καθημερινή κλινική πράξη.

    Οι ειδικοί θα κάνουν συγκριτική αξιολόγηση στην κλινική διάγνωση και στη χρήση του συγκεκριμένου ψηφιακού εργαλείου, κάτι που για τα ελληνικά δεδομένα συνιστά καινοτομία.

    Το γεγονός ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από ΕΣΠΑ σημαίνει ότι το πρόγραμμα πιθανά θα υλοποιηθεί με πιο αργούς ρυθμούς, από ό,τι εάν υπαγόταν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

    Η χρηματοδότηση δεν είναι ακόμη καθορισμένη, τώρα συγκεκριμενοποιείται – η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο με τη διαχειριστική. Τα πρώτα SMS θα σταλούν μέσα στο 2023, πιθανότατα προς το β’ εξάμηνο του νέου έτους.

    Έρχονται εξετάσεις για καρκίνο πνεύμονα

    Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας είπε ότι στις αρχές του χρόνου θα ενοποιηθούν όλα τα προγράμματα Δημόσιας Υγείας και ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

    Παράλληλα με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο. Όπως είπε η κα Αγαπηδάκη, δεν θα είναι ευχολόγια, αλλά θα δοθούν συγκεκριμένες προτάσεις, βάσει σχεδιασμού, συμπλέοντας και με την Ευρώπη.

    Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2023 αναμένεται να ξεκινήσει προσυμπτωματικός έλεγχος και για τον καρκίνο του πνεύμονα.

    Στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Από την ευρωπαϊκή στην εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου” συμμετείχαν, επίσης, η κα Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), η κα Αφροδίτη Νόννη, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και η κα Παρασκευή Μιχαλοπούλου, πρόεδρος ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

    Διαβάστε επίσης:

    Τι θα γίνει με τον στρεπτόκοκκο στις γιορτές – Θα έχουμε έξαρση και στη χώρα μας;

    Νέο Κέντρο στο Χαροκόπειο για την παιδική παχυσαρκία – Οι πυλώνες δράσης



    ΣΧΟΛΙΑ