• HealthStories.gr

    Μια συγκεκριμένη άσκηση μπορεί να σταματήσει τις λιγούρες και το υπερβολικό φαγητό

    • NewsRoom
    Άσκηση


    Υπάρχει μια συγκεκριμένη άσκηση που μπορεί να εμποδίσει τις λιγούρες και να τρώτε υπερβολικά, ειδικά μετά την προπόνηση.

    Η σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη, αλλά σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Ιουλίου 2023 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite, μια άσκηση υπερτερεί όλων όσον αφορά την εξαφάνιση της λαχτάρας για φαγητό ή γλυκό: HIIT, η άσκηση υψηλής έντασης.

    Οι προπονήσεις HIIT μπορούν να καταστείλουν τη γκρελίνη, γνωστή και ως «την ορμόνη της πείνας» και να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής.

    Η τελευταία ανασκόπηση του Appetite αποκαλύπτει ότι ένα σύνολο ερευνών υποστηρίζει ότι η άσκηση μέτριας έως υψηλής έντασης μπορεί να περιορίσει τα συναισθήματα πείνας και την γκρελίνη.

    Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στα πεπτίδια και τις ορμόνες που επηρεάζουν την πείνα. Μειώνει τα επίπεδα της «ορμόνης της πείνας» γκρελίνη και αυξάνει δύο ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη: το πεπτίδιο YY, το οποίο μειώνει την πρόσληψη τροφής και αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και το πεπτίδιο-1 (GLP-1) που μοιάζει με γλυκαγόνη, το οποίο επίσης αναστέλλει την πρόσληψη τροφής και διεγείρει την απελευθέρωση ινσουλίνης.

    Περισσότερα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα. Μια μελέτη σε εννέα μεσήλικες χώρισε τους συμμετέχοντες σε τέσσερις συνεδρίες: την ομάδα ελέγχου που δεν ασκούνταν, την ομάδας συνεχούς προπόνησης μέτριας έντασης, την ομάδα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) και την ομάδα διαλειμματικής προπόνησης σπριντ (SIT). Τα αποτελέσματα; Οι προπονήσεις HIIT και οι SIT κατέστειλαν τη γκρελίνη.

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτά τα οφέλη είναι προσωρινά και τα επίπεδα ορμονών θα επανέλθουν στο φυσιολογικό, μερικές ώρες μετά την άσκηση. Όμως, τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η άσκηση αυξάνει την όρεξη και σας κάνει να τρώτε περισσότερες θερμίδες την ίδια μέρα.

    Τι είναι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT);

    Η προπόνηση HIIT προσφέρει μια έντονα έντονη προπόνηση που εκτελείται γρήγορα και συνδυάζει τόσο την προπόνηση δύναμης όσο και την cardio.

    Όταν κάνετε HIIT, εναλλάσσετε εκρήξεις έντονης άσκησης και σύντομες περιόδους ανάπαυσης ή ασκήσεις χαμηλής έντασης. Σύμφωνα με το Harvard TH Chan School of Public Health, αυτή η μορφή προπόνησης μπορεί να λιώσει το σωματικό λίπος, να δώσει σταθερή ώθηση στην αντοχή και τη δύναμή σας και να προσφέρει οφέλη για την υγεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Δείκτης κορεσμού: Αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης των τροφών ή ένας ακόμη εμπορικός μύθος;

    Αγαπηδάκη: Συνολικά 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία – Τα 3 οφείλονται στις πλημμύρες

    ΕΟΔΥ: 119 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου – 15 θάνατοι



    ΣΧΟΛΙΑ