• HealthStories.gr

    Long Flu: Η παρατεταμένη γρίπη στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

    • NewsRoom
    Η παρατεταμένη γρίπη στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

    Πηγή: healthstories.gr


    Τα άτομα που έχουν νοσηλευτεί με γρίπη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, παρόμοια με εκείνα με την μακροχρόνια COVID, δείχνουν τα δεδομένα, έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases.

    Ενώ τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια τέτοια «μακροχρόνια γρίπη» φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο στους πνεύμονες από τα συνεχιζόμενα συμπτώματα της COVID-19 και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος θανάτου και αναπηρίας ήταν μεγαλύτερος τους μήνες μετά τη μόλυνση από ό,τι τις πρώτες 30 ημέρες.

    Μετά τη Long Covid ήρθε η Long Flu;

    «Είναι πολύ σαφές ότι η μακροχρόνια γρίπη είναι χειρότερη από τη γρίπη και η μακροχρόνια COVID είναι χειρότερη από την COVID», δήλωσε στον Guardian, ο Δρ Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

    Πριν από πέντε χρόνια, δεν θα μου περνούσε από το μυαλό να εξετάσω την πιθανότητα μιας “μακράς γρίπης”. Αλλά ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα που πήραμε από αυτή την πανδημία είναι ότι ένας ιός που όλοι αρχικά πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο οξεία νόσο αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους με μακροχρόνια COVID”, δήλωσε. “Αναρωτηθήκαμε αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί και με άλλα πράγματα. Θα μπορούσε αυτό να συμβαίνει με τη γρίπη, για παράδειγμα;”

    Έρευνα

    Για να το ερευνήσουν, ο Al-Aly και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 81.280 αμερικανών ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID και 10.985 που νοσηλεύτηκαν με εποχική γρίπη, παρακολουθώντας τους για τουλάχιστον 18 μήνες για να μάθουν για τους κινδύνους θανάτου, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και 94 διαφορετικά προβλήματα υγείας που αφορούν τα κυριότερα συστήματα οργάνων του σώματος.

    Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει ασχοληθεί με τους ανθρώπους που προσβάλλονται από γρίπη αλλά δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, και το αν και εκείνοι αναπτύσσουν παρατεταμένα προβλήματα υγείας.

    Προς το παρόν, δήλωσε ο Al-Aly, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο νοσηλείας από αυτές τις ασθένειες, μέσω του εμβολιασμού και στην περίπτωση της COVID-19 μέσω των αντιικών φαρμάκων. Επίσης καλό είναι, είπε, να φοράμε μάσκα σε περιόδους μεγάλης διασποράς, και να μένουμε στο σπίτι όταν αισθανόμαστε αδιαθεσία.

    Διαβάστε επίσης:

    Θωμαΐδης: Περίπου 120.000 οι χρήστες κοκαΐνης στην Αττική, όπως φάνηκε στα λύματα

    Βασιλακόπουλος: Κάθε εβδομάδα πεθαίνουν 60 άτομα από κορονοϊό – Κάτω από 10% οι εμβολιασμένοι

    Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί να κάνει δίαιτα;



    ΣΧΟΛΙΑ