• HealthStories.gr

    Κράμπες στα πόδια και πώς να βρείτε ανακούφιση

    • NewsRoom
    Κράμπες στα πόδια και πώς να βρείτε ανακούφιση


    Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει κράμπες στα πόδια και ειδικά στα δάχτυλα των ποδιών μας. Όταν αυτές οι κράμπες φτάνουν μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών μας, μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνες – ή τουλάχιστον κουραστικές.

    «Μια κράμπα στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να νιώθετε ότι τα πόδια και/ή τα δάχτυλά σας είναι σε μέγγενη», λέει ο Brad Schaeffer, ποδίατρος στη Νέα Υόρκη.

    «Οι περισσότερες μυϊκές κράμπες είναι αβλαβείς, αλλά όταν σφίγγουν και τραβούν, μπορεί να αισθανόμαστε πολύ άσχημα».

    Τις περισσότερες φορές, οι μυϊκές κράμπες υποχωρούν από μόνες τους. Γιατί όμως συμβαίνουν; Και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από μια κράμπα την επόμενη φορά;

    Πώς και γιατί εμφανίζονται οι κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών

    Οι κράμπες συμβαίνουν όταν ένας από τους μυς συσπάται ξαφνικά και ακούσια. Αυτές οι κράμπες μπορεί να διαρκέσουν οπουδήποτε από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά.

    Όπως γνωρίζει πολύ καλά όποιος έχει βιώσει κράμπα , μπορεί να είναι πολύ επώδυνη.

    «Μια κράμπα εμφανίζεται όταν ο μυς συστέλλεται, αλλά δεν χαλαρώνει αμέσως», εξηγεί ο Δρ Schaeffer. «Αυτό μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό και συνήθως διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα».

    Μπορεί να προέρχεται από μύες γύρω από το πόδι

    Οι κράμπες στα δάχτυλα, συγκεκριμένα, είναι το αποτέλεσμα μυϊκών συσπάσεων στα πόδια. Αυτοί ονομάζονται εξωγενείς μύες των ποδιών. “Όταν κάποιος βιώνει μια κράμπα στα δάχτυλα, μπορεί να προέρχεται από συσπάσεις των μυών των ποδιών που εισάγονται στα πόδια και τα δάχτυλά”, λέει ο Jack Levenson, ιατρός στο Foot and Ankle. «Αυτοί ονομάζονται ενδογενείς μύες του ποδιού .

    Συνήθεις αιτίες για τις κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών

    Η επιστημονική κοινότητα δεν είναι απολύτως σίγουρη τι προκαλεί μυϊκές κράμπες, αλλά εκτιμά ότι οφείλεται σε κάποια συνηθισμένα προβλήματα:

    1. Ανεπαρκής ενυδάτωση

    Μία από τις πιο συχνά αναφερόμενες αιτίες κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών είναι η αφυδάτωση. Αλλά κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η αλήθεια είναι λίγο πιο μπερδεμένη από αυτό. Ορισμένες περιπτώσεις μυϊκών κραμπών μπορεί να συνδέονται με αφυδάτωση , αλλά άλλες μπορεί να οφείλονται στην υπερυδάτωση και την επακόλουθη έλλειψη ηλεκτρολυτών.

    2. Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

    Κάποιοι πιστεύουν ότι οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες. «Οι πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις που οδηγούν σε κράμπες είναι η έλλειψη επαρκών βιταμινών Β, καλίου, μαγνησίου και νατρίου», λέει ο Δρ Levenson.

    3. Μυϊκή καταπόνηση ή υπερβολική χρήση

    Κάποιες έρευνες έχουν συνδέσει την έντονη άσκηση με μυϊκές κράμπες. Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό. Και γιατί επηρεάζει ορισμένους ανθρώπους και όχι άλλους. Όμως η υπερένταση αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο κοινές αιτίες για μυϊκές κράμπες.

    4. Έλλειψη άσκησης

    Είναι ενδιαφέρον ότι η έλλειψη άσκησης αναγνωρίζεται επίσης ως κοινή αιτία για μυϊκές κράμπες. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανεπαρκής ροή αίματος θεωρείται ότι προκαλεί μυϊκές κράμπες και η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία .

    5. Άβολα Παπούτσια

    Τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά – ειδικά τα παπούτσια που είναι πολύ στενά – μπορεί να εμποδίσουν το αίμα σας να ρέει όπως θα έπρεπε. Τα παπούτσια που δεν στηρίζουν σωστά τα πόδια σας θα μπορούσαν να κάνουν τους μύες των ποδιών και των δαχτύλων να λειτουργούν πιο σκληρά από ό,τι συνηθίζουν. Δεδομένου ότι οποιοδήποτε από αυτά τα στοιχεία – ανεπαρκής ροή αίματος ή μυϊκή κόπωση – θα μπορούσε να προκαλέσει κράμπες, τα υποδήματά σας μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο σας.

    6. Ιατρικές Καταστάσεις

    Πολλές διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις έχουν συνδεθεί με μυϊκές κράμπες. Όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Πάρκινσον, διαβήτης και πολλά άλλα.

    7. Εγκυμοσύνη

    Οι μυϊκές κράμπες είναι συχνές στην εγκυμοσύνη. Περίπου οι μισές έγκυες τις βιώνουν.

    Πώς να ανακουφιστείτε από τις κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών

    Οι κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών τείνουν να υποχωρούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα – ή το πολύ, μέσα σε λίγα λεπτά. Αλλά υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακουφιστείτε λίγο πιο γρήγορα.

    Τεντώστε ή κάντε μασάζ στο πόδι σας

    Εάν το πόδι σας έχει κράμπες, δοκιμάστε να το τεντώσετε ή να κάνετε μασάζ αργά. «Όταν τεντώνετε το δάχτυλο του ποδιού, μην τραβάτε το δάχτυλο του ποδιού με σπασμωδικές κινήσεις», λέει ο Δρ Schaeffer. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μυϊκό τραυματισμό». Αντίθετα, δοκιμάστε να τραβήξετε αργά το δάχτυλό σας για να το τεντώσετε ή κάντε μασάζ στο πόδι σας κυλώντας το απαλά πάνω από ένα στρογγυλό αντικείμενο (όπως μια μπάλα).

    Χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα

    Η χρήση μιας ζεστής κομπρέσας μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μύες και να ανακουφιστείτε από τις κράμπες.

    Πιείτε λίγο νερό

    Δεδομένου ότι η αφυδάτωση θεωρείται ότι προκαλεί μυϊκές κράμπες, ένα ποτήρι νερό μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

    Φάτε κάτι

    Να θυμάστε ότι η αφυδάτωση δεν είναι το μόνο πράγμα που συνδέεται με τις μυϊκές κράμπες. Επίσης συνδέονται οι χαμηλοί ηλεκτρολύτες και τα θρεπτικά συστατικά. Προσπαθήστε λοιπόν να αυξήσετε τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας τρώγοντας ένα γρήγορο σνακ. Ο Δρ Schaeffer συνιστά συγκεκριμένα την κατανάλωση μιας μπανάνας.

    Βγάλτε τα παπούτσια

    Εάν τα παπούτσια σας είναι τόσο σφιχτά ή άβολα που σας πιάνει κράμπα, σκεφτείτε να τα βγάλετε και να δώσετε στα πόδια σας λίγο χώρο για να αναπνεύσουν.

    Περπατήστε

    Εάν κάθεστε όλη μέρα, σηκωθείτε και περπατήστε για λίγο. Μπορεί να σας πονάει να στέκεστε στα δάχτυλα των ποδιών με κράμπες, αλλά το να ρέει το αίμα μπορεί να σας

    Πώς να αποτρέψετε τις κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών

    Υπάρχουν επίσης ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε τις κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών.

    Ασκηθείτε τακτικά

    Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σώμα σας σε κορυφαία φόρμα. Φροντίστε μόνο να μην το πιέζετε πολύ, γιατί η υπερένταση συνδέεται με μυϊκές κράμπες.

    Τεντωθείτε συχνά

    Φροντίστε να κάνετε διατάσεις ή stretching πριν και μετά την άσκηση. Και αν υπάρχει κάποια ώρα της ημέρας που έχετε την τάση να έχετε κράμπες, όπως την ώρα του ύπνου, συνηθίστε να κάνετε αυτές τις ασκήσεις.

    Χρόνος αποκατάστασης

    Η ξεκούραση και η αποθεραπεία μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές με μια σταθερή προπόνηση, οπότε φροντίστε η ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης να είναι ισορροπημένη. Ανακουφίστε τους σφιγμένους μύες με θερμότητα και τους πόνους των μυών με πάγο.

    Πίνετε άφθονο νερό καθημερινά

    Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι πάντα μια καλή ιδέα. Και δεδομένου ότι η αφυδάτωση μπορεί να συνδέεται με μυϊκές κράμπες, το να πίνετε αρκετό νερό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά αυτές τις ενοχλητικές κράμπες.

    Ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή

    Να θυμάστε ότι οι ελλείψεις ηλεκτρολυτών έχουν συνδεθεί με μυϊκές κράμπες, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα —ειδικά αν γυμνάζεστε συχνά.

    Φορέστε υποστηρικτικά παπούτσια

    Εάν τα παπούτσια σας είναι στενά ή άβολα, μην τα ξαναφορέσετε και αγοράστε παπούτσια που να είναι άνετα.

    Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό για τις κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών

    Εάν αντιμετωπίζετε συχνά μυϊκές κράμπες ή εάν οι μυϊκές σας κράμπες διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μιλήστε με έναν γιατρό. Οι κράμπες μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης υγείας ή μπορεί να είναι παρενέργεια από κάποιο φάρμακο.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ