• HealthStories.gr

    Κορονοϊός: Τέλος οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους από σήμερα – Σύγχυση με τις συναφείς δομές και με τα μέσα μεταφοράς

    Ποιο είναι το πρόστιμο για όποιον δεν φοράει μάσκα-Τι γίνεται εάν δεν το πληρώσετε

    Νέα μέτρα


    Από σήμερα, Τετάρτη 1η Ιουνίου, καταργείται η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο σύγχυση επικρατεί για τις εξαιρέσεις, οι οποίες αφορούν σε συναφείς δομές, αλλά και ανησυχία για τα μέσα μεταφοράς με αριθμημένες θέσεις.

    Πιο συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας πρότεινε την χαλάρωση των περιορισμών. Έτσι, σχεδόν δυο χρόνια μετά την επιβολή της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, από σήμερα το μέτρο αίρεται έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, πλην κάποιων εξαιρέσεων.

    Αλαλούμ με τις συναφείς δομές

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «η μάσκα είναι υποχρεωτική στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ».

    Ωστόσο δεν διασαφηνίζεται ποιες, ακριβώς, είναι οι συναφείς δομές, στις οποίες δεν αίρεται το μέτρο. Ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση και επικρατεί σύγχυση. Θεωρητικά συναφείς δομές μπορεί να θεωρηθούν και τα ιδιωτικά ιατρεία. Είναι, όμως, έτσι; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα και καλό θα ήταν να υπάρξουν διευκρινήσεις.

    Ήδη σε ιατρεία γυναικολόγων, για παράδειγμα, επικρατεί ανησυχία για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες. Οι έγκυοι, αλλά και όσες γυναίκες ακολουθούν κάποια διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι απαραίτητο να παραμένουν υγιείς και, όπως είναι γνωστό, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

    Αεροπλάνα και βαπόρια

    Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στα υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου οι θέσεις των επιβατών είναι αριθμημένες, δεν θα απαιτείται η χρήση μάσκας, το ίδιο ισχύει και για τα αεροπλάνα.

    Ακόμη και μέσα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπήρξαν διχογνωμίες για αυτό το θέμα. Κανείς δεν έχει καταλάβει τι διαφορά κάνει η αριθμημένη θέση στο λεωφορείο ή στο αεροπλάνο. Επίσης στα πλοία, που δεν έχει μόνο αριθμημένες θέσεις, τι θα γίνει;

    Όλα αυτά έχουν προκαλέσει σύγχυση και ανασφάλεια σε μεγάλη μερίδα πολιτών, που λέει χαριτολογώντας ότι “στις αριθμημένες θέσεις δεν κολλάει”…

    Υπενθυμίζεται ότι η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους – και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συγχρωτισμός – ιδίως από όλους όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες.

    Επιπλέον χωρίς μάσκα θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μαθητές και σπουδαστές. Εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν, είτε ως υποψήφιοι είτε ως επιβλέποντες, σε εξετάσεις, πανελλαδικές, Πανεπιστημιακές, προαγωγικές, ξένων γλωσσών κ.ά.

    Για τις εκπαιδευτικές δομές και για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα υπάρξει νεότερη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σε συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΟΥ-Ευλογιά των πιθήκων: Τα εργαλεία διαχείρισης της νόσου δεν είναι άμεσα διαθέσιμα

    Πλεύρης: Μεταφορά της παραλαβής των εμβολίων Covid τον Σεπτέμβριο, όχι νέα προμήθεια



    ΣΧΟΛΙΑ