• HealthStories.gr

    Κορονοϊός: Πόσο κοντά έπεσαν στις προβλέψεις τους για την επιδημία οι ειδικοί


    Μία ενδιαφέρουσα μελέτη για την εκτίμηση των προβλέψεων των εμπειρογνωμόνων και των πολιτών για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού έγινε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

    Το πρώτο και αναμενόμενο συμπέρασμα ήταν ότι εμπειρογνώμονες όπως οι επιδημιολόγοι και οι στατιστικολόγοι έκαναν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις από το ευρύ κοινό, αλλά και οι δύο ομάδες φάνηκε ότι υποτιμούσαν ουσιαστικά την πραγματική έκταση της πανδημίας.

    Στην έρευνα του Winton Center for Risk and Evidence Communication. 140 εμπειρογνώμονες του Ηνωμένου Βασιλείου και 2.086 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2020 έκαναν εκτιμήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο της COVID-19 έως το τέλος του 2020.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να προβλέψουν πόσα άτομα που ζούσαν στη χώρα τους αλλά και παγκοσμίως θα πέθαιναν εξαιτίας της COVID-19 έως το τέλος του 2020.

    Τόσο η ομάδα εμπειρογνωμόνων όσο και η ομάδα των μη ειδικών υποτίμησαν τον συνολικό αριθμό θανάτων και λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο επίσημος αριθμός θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Δεκεμβρίου ήταν 75.346. Η μέση πρόβλεψη της ομάδας εμπειρογνωμόνων ήταν 30.000, ενώ η διάμεση πρόβλεψη για την ομάδα των μη ειδικών ήταν 25.000.

    Για τα ποσοστά θνησιμότητας από λοιμώξεις, η διάμεση πρόβλεψη των εμπειρογνωμόνων ήταν ότι 10 στα 1.000 άτομα με τον ιό παγκοσμίως θα πεθάνουν από αυτόν και 9,5 στα 1.000 άτομα με τον ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πεθάνουν από αυτόν.

    Η διάμεση απάντηση των μη ειδικών στις ίδιες ερωτήσεις ήταν 50 στα 1.000 και 40 στα 1.000.

    Διαβάστε περισσότερα στο HealthStories.gr



    ΣΧΟΛΙΑ